De asemenea, Draghi a precizat că au fost accelerate pregătirile tehnice pentru noi măsuri de stimulare, care potrivit analiştilor ar putea include achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale.

'La începutul anului următor, consiliul guvernatorilor va reevalua impactul stimulentelor monetare, expansiunea bilanţului şi perspectiva la adresa stabilităţii preţurilor. Vom evalua de asemenea impactul recentelor evoluţii ale preţului petrolului şi tendinţele inflaţioniste pe termen mediu în zona euro. Dacă va fi necesar să răspundem riscurilor unei perioade prelungite de inflaţie scăzută, consiliul guvernatorilor este unanim în hotărârea de a utiliza instrumente neconvenţionale aflate la dispoziţia sa' a declarat Mario Draghi, la sfârşitul reuniunii lunare de politică monetară de la BCE.

Preşedintele BCE a mai anunţat că instituţia pe care o conduce şi-a revizuit, în jos, prognozele de inflaţie şi creştere economică pentru zona euro. BCE mizează în prezent pe o creştere a Produsului Intern Brut în zona euro de 0,8% în acest an, urmată de un avans de 1% anul următor şi un avans de 1,5% în 2016, mai puţin faţă de precedentele estimări din luna septembrie care vorbeau creşteri economice de 0,9%, 1,6% şi 1,9%.

În ceea ce priveşte inflaţia în zona euro, stafful BCE prognozează o creştere a preţurilor de 0,5% în acest an, urmată de un avans de 0,7% anul următor şi un avans de 1,3% în 2016, mai puţin faţă de precedentele estimări care vorbeau creşteri de preţuri de 0,9%, 1,1% şi 1,4%.

Prin revizuirea acestor prognoze, care arată cum se aşteaptă BCE că va evolua economia, instituţia de la Frankfurt a crescut aşteptările că va lua noi măsuri pentru a susţine economia zonei euro. Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că noi măsuri destinate să împiedice scăderea în continuare a inflaţiei ar putea fi adoptate în primele trei luni ale noului an.

SURSA: Agerpres