După cum a informat publicația Global Times, controlată de stat, navele de război atașate unei flotile distrugătoare au efectuat recent un exercițiu de „luptă realistă”, timp de patru zile, în Marea Chinei de Sud. Acesta a inclus o varietate de manevre, inclusiv o reaprovizionare pe mare.

Armata teribilă a Chinei

Distrugătorul Nanning (Hull 162) s-a numărat printre navele de război care au luat parte la exercițiu, alături de nava de tip 091 Changanhu (Hull 967) și nava de debarcare de tip 071 Qilianshan (Hull 985).

Este pentru prima dată când Nanning a fost văzut participând la un exercițiu al Marinei Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN), ceea ce ar indica faptul că nava a fost comandată oficial.

Global Times a scris, pe baza fotografiilor oficiale lansate de site-ul oficial al Armatei Populare de Eliberare (PLA), că Nanning părea a fi o variantă modernizată a navei de tip 052D, cu o punte de zbor extinsă pentru elicopter, precum și un nou radar anti-stealth.

Dezvăluiri despre navele Chinei

Mass-media chineză a descris în mod informal nava de Tip 052D drept un „Aegis chinez”, comparând-o cu navele de război ale Marinei SUA, echipate cu sistemul de luptă Aegis. Nava principală din această clasă a fost lansată pentru prima dată în 2012 și comandată doi ani mai târziu.

Misiunea potențială a navelor este de sprijini apărarea aeriană pe mare, iar analiștii au sugerat că ar putea include o forță amfibie. Varianta extinsă, denumită Tip 052DL, ar putea fi utilizată pentru a desfășura elicopterul Harbin Z-20.

„După ce a câștigat capacități de luptă, distrugătorul Nanning va juca un rol important în protejarea integrității teritoriale a Chinei, a suveranității naționale”, a declarat un expert militar chinez citat de Global Times.