Patru mari companii petroliere vor anunta saptamana viitoare ca isi vor reincepe activitatile din Irak. Este vorba despre Exxon Mobil, Shell, British Petroleum si Total. Ei vor gasi acolo o infrastructura in mare parte in paragina, in care nu s-a mai investit solid ani de zile si care este constant tinta insurgentilor.

Poate fi surprinzator in aparenta, dar revenirea greilor este vazuta cu ochi buni de irakieni. Pe fondul cresterii pretului la petrol, investitiile acestora, locurile de munca si veniturile generate la bugetul statului vor contribui la relansarea tarii. Principala zona spre care se vor indrepta este foarte probabil sa fie Basra, unde frecventa atentatelor a scazut in ultimele luni si este totodata concentrata 85% din productia de petrol a Irakului. Michael Wareing, CEO al KPMG din Marea Britanie comenteaza ca mutarea ar fi un semnal pentru alti investitori, lucru ce ar avea efecte colaterale pozitive in regiune, precum cresterea nivelului de trai, scaderea somajului, refacerea infrastructurii.

In fapt, cei patru mari nu vor deplasa personal in zona, considerat inca o zona nesigura. Ei vor beneficia de servicii si echipamente de la companii aflate in state vecine cu Irakul (mai putin Iran si Siria), urmand sa nu se implice direct. Acesta este un prim pas, prin companiile tatoneaza terenul, pentru a vedea ce rezultate se pot obtine. Deocamdata, singurul teritoriu din Irak mai stabil din punctul de vedere al securitatii si mai deschis investitiilor straine este regiunea Kurdistan, unde autoritatile autonome invita companiile interesate sa investeasca in domeniul petrolier. Pana acum, doar mici companii foreaza in zona kurda.