Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, susţine că, până la sfârşitul anului, în România vor fi aproximativ 620.000 de şomeri. Această estimare este cea pe care mizează Comisia Naţională de Prognoză, dar nu şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care  cred că  numărul şomerilor va ajunge la sfârşitul lui 2009 la circa 800.000.

 

De asemenea, Sârbu a spus că şomajul de 6% este mic în comparaţie cu situaţia din majoritatea statelor Uniunii Europene. Însă, în acest procent nu este inclusă forţa de muncă din mediul rural, care nu se înregistrează la oficiile de Muncă.

 

 

Referindu-se la legea salarizării unice, ministrul a precizat că unul din criteriile de de care se ţine cont în elaborarea legii este ca nimeni să nu aibă de pierdut. Raportul de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim va presupune şi creşterea salariului minim, în maximum 5 ani, la 50 % din valoarea salariului mediu.

Pentru o reformă a pieţei muncii, Sârbu consideră că este nevoie, în primul rând,  de o mai bună corelare între cererea de pe piaţa muncii şi planurile de învăţământ. În acest sens, programele de formare profesională vor fi finanţate, din fonduri europene, cu aproximativ patru miliarde euro.