The Sun scrie că în orice moment, China ar putea declanșa o nouă pandemie de coronavirus. Cercetătorii au descoperit recent 18 noi virusuri care prezintă ”un risc ridicat” și care pândesc în piețele agro-alimentare, informează sursa citată.

Mai exact, se pare că o piață agroalimentară din Wuhan, unde comercianții vindeau mamifere, reptile și pești vii, care a fost anterior legată de focarul inițial de coronavirus din 2019, este în pericol și acum.

În acest context, cercetătorul britanic Dr. Eddie Holmes trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, experții chinezi au evidențiat riscul ca un virus să se „răspândească” de la animale la oameni cu cinci ani înainte de începerea pandemiei, după ce au vizitat piața de fructe de mare Huanan.

În același timp, experții mai avertizează și în legătură cu speciile de animale sălbatice care sunt comercializate vândute și consumate în piețele umede din China care sunt în momentul de față o „pandemie care așteaptă să se întâmple”, relatează Straits Times.

Pe 12 noiembrie a fost publicat un nou studiu care a generat și mai multă panică. Conform acestuia, au fost identificate 71 de virusuri de mamifere, dintre care 18 cu risc ridicat, care ar putea fi periculoase pentru oameni și alte animale.

18 virusuri prezintă un risc ridicat

Totodată, cercetătorii mai precizează că cel mai îngrijorător a fost microbul găsit la civetă, un mic animal nocturn asemănător cu un bursuc, care a fost considerat răspunător pentru transmiterea coronavirusului SARS de la lilieci la oameni în China în 2002.

Pe de altă parte, deși cercetările nu au găsit nimic asemănător cu noul coronavirus, aceștia au descoperit în schimb că tulpinile purtate de lilieci pot infecta alte animale, ceea ce ar putea duce la epidemii periculoase. Amintim faptul că până în momentul de față originile lui Covid-19 nu au fost încă determinate.

Totuși, există două teorii majore care sunt în curs de examinare. Una dintre ele spune că virusul fie a trecut la oameni prin piața de fructe de mare Huanan, fie a scăpat de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

În același timp, raportul Organizației Mondiale a Sănătății privind originile pandemiei a sugerat că transmiterea de la pangolini și lilieci ar fi fost cea mai probabilă sursă. În ciuda acestui lucru însă, noile dovezi care au apărut au arătat că niciuna dintre aceste specii nu era vândută în Wuhan înainte de apariția Covid.

Pe de altă parte, cercetătorii au sugerat că este posibil ca virusul să fi fost modificat pentru a fi hiperinfecțios. China în schimb a negat toate acuzațiile de acest gen.