Chiar şi aşa, venitul pe cap de locuitor în Brazilia, de 11.000 de dolari, a rămas anul trecut de trei ori mai mic faţă de cel din Marea Britanie, însă situaţia se îmbunătăţeşte tot mai mult, în timp ce economiile occidentale stagnează.

De altfel, Centrul de Cercetare Economică şi de Business (CEBR) a anticipat încă de anul că Brazilia va depăşi Marea Britanie în 2012, eveniment care demonstrează creşterea importanţei statelor emergente în cadrul economiei mondiale, în detrimentul celor occidentale.

Tim Ohlenburg, economist senior la CEBR, susţine că producţia totală a Braziliei în 2011 este cu aproape 49,2 miliarde de dolari mai mare decât cea înregistrată de Regatul Unit, la o rată medie de schimb şi la preţurile curente din piaţă.

"Este o evoluţie naturală. Brazilia are o populaţie numeroasă, deţine masive resurse naturale şi o puternică industrie locală. Este o ţară dispusă la creştere", a afirmat Ohlenburg.

Ce are Brazilia în plus faţă de Marea Britanie

Economie

Chiar dacă economia Braziliei a crescut cu doar 2,7% anul trecut, comparativ cu 7,5% în 2010, încetinirea se înregistrează într-un context de scădere economică la nivel global, iar PIB-ul său a atins un nivel record de circa 2.000 miliarde euro. "În cazul în care criza financiară globală nu s-ar fi înrautăţit în al doilea trimestru de anul trecut, creşterea noastră din 2011 ar fi fost de aproape 4%", a declarat ministrul de Finanţe al Braziliei, citat de The Guardian. Pentru 2012, economiştii se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al Braziliei să crească la 3,3%, urmând ca anul viitor să atingă 4,15%.

Populaţie

Acest aspect explică parţial avansul Braziliei. Pe lângă faptul că este cea de-a şasea mare economie mondială, Brazilia este, de asemenea, şi cea mai populată a şasea ţară din lume, cu circa 200 de milioane de oameni. În plus, deţine o majoritate covârşitoare a populaţiei tinere: 62% dintre brazilieni au sub 29 de ani.

Populaţia din Marea Britanie creşte cu cel mai rapid ritm din ultima jumătate de secol, dar încă numără abia o treime din populaţia Braziliei. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, 62,3 milioane de persoane trăiau în Marea Britanie în 2010, cu aproximativ 0,8% mai mult decât în anul precedent.

Fotbal

Aşa cum se spune în Brazilia, "Os ingleses o inventaram, os brasileiros o aperfeiçoaram" – "englezii l-au inventat, brazilienii l-au perfecţionat". Cu cel mai mare succes din istoria Cupei Mondiale FIFA, Brazilia este singura echipă naţională care a jucat în fiecare Cupă Mondială, câştigând trofeul de cinci ori.

Englezii au elaborat primul set de norme moderne pentru fotbal, deţin cea mai veche Asociaţie de Fotbal din lume (Sheffield), au avut prima echipă naţională (Scoţia) şi prima ligă naţională. În schimb, au câştigat Cupa Mondială o singură dată, cu mult timp în urmă, iar de atunci, cel mai bun loc pe care l-au obţinut este patru.

Plaje

Echivalentul brazilian al expresiei "just my cup of tea" (n.red. expresie englezească folosită pentru a face referire la preferinţele sau dorinţele cuiva) este, aparent, "é minha praia" –  asta este plaja mea. Pe coasta Braziliei, lungă de aproape 7.500 km, se găsesc plaje cu renume mondial (Copacabana, Ipanema), alături de petice de nisip mai puţin populate.

Păduri tropicale şi popoare indigene exotice