Este important ca aceste state să nu fie chemate să contribuie financiar pentru sprijinirea altor ţări din zona euro, a insistat ministrul britanic, făcând referire la ajutorul acordat Greciei. Cât despre participarea la mecanismele de integrare mai aprofundată, cum ar fi uniunea bancară aflată în curs de constituire, aceasta trebuie să rămână 'voluntară', a adăugat Osborne. 

Premierul David Cameron a fost reales în luna mai după ce a promis că va renegocia raporturile ţării sale cu blocul comunitar şi apoi va convoca un referendum la care britanicii urmează să decidă dacă mai vor să rămână în UE. El a anunţat recent că la începutul lunii noiembrie – deci în zilele următoare – va prezent lista condiţiilor pe care guvernul său le va pune Comisiei Europe şi de a căror îndeplinire va depinde poziţia pro sau împotriva rămânerii în UE pe care o vor manifesta conservatorii britanici la referendumul care se va desfăşura cel târziu în 2017. 

Ministrul său de finanţe a venit marţi la Berlin pentru a prezenta guvernului german solicitările Londrei, enunţând câteva idei în discursul pe care l-a rostit cu această ocazie la Congresul Federaţiei Industriei Germane (BDI). 'Vrem ca Marea Britanie să rămână în UE, dar pentru aceasta este nevoie ca UE să funcţioneze mai bine' şi mai ales ca 'ţările ce nu fac parte din zona euro (în prezent 9 ţări) să nu fie în mod sistematic dezavantajate' faţă de cele 19 state care au adoptat moneda comună. Prin urmare, o propunere a guvernului britanic va fi semnarea unui acord care să 'recunoască faptul că în UE există mai multe monede', iar pe această bază să se adopte şi un principiu al nediscriminării, mai ales pentru companii. 

În schimb, zona euro ar putea să avanseze către integrarea mai pronunţată pe care şi-o doreşte, fără ca Londra să obstrucţioneze acest demers. Astfel, 'voi aveţi o zonă euro care merge mai bine, noi avem garanţia că nimic nu ne este impus', a sintetizat şeful finanţelor britanice înţelegerea dorită de executivul din care face parte. 

Prezentă şi ea la respectiva manifestare, cancelarul Angela Merkel s-a arătat însă destul de rezervată. Referindu-se la revendicările Londrei, Angela Merkel a spus că Germania le va susţine pe acelea care sunt 'legitime', lăsând astfel să se înţeleagă că guvernul de la Berlin nu aprobă multe dintre solicitările lui Cameron. 

'Ne vom aduce contribuţia acolo unde putem' pentru a evita un Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), dar pentru 'restul revine britanicilor să decidă şi sper sincer că o vor face într-un mod care să consolideze Europa în ansamblu', a indicat şefa executivului de la Berlin. 

AGERPRES