Unitatea, care se va numi "Centrul pentru Delictele Motivate de Ură în Online", va fi compus din agenţi antrenaţi să sprijine victimele şi să-i identifice pe cei care se ascund în spatele ecranelor computerelor şi a dispozitivelor mobile pentru a comite atacuri de acest tip, care includ rasismul şi xenofobia. 

Ministerul de Interne va contribui cu 450.000 de lire la finanţarea acestui proiect, al cărui cost total se va ridica în primii doi ani la 1,7 milioane de lire, au informat surse oficiale. 

Un raport elaborat de un departament al primăriei Londrei (MOPAC) a identificat recent rolul pe care îl joacă online-ul în creşterea delictelor motivate de ură împotriva indivizilor şi comunităţilor. Mai concret, raportul a stabilit că reţelele sociale le oferă delincvenţilor avantajul anonimatului, ceea ce îngreunează totodată sarcina autorităţilor de a-i aduce în faţa justiţiei. 

În raport se atrăgea deopotrivă atenţia că răspunsul forţelor de ordine în faţa acestui tip de delicte este "inconsistent" deoarece agenţilor le lipseşte pregătirea tehnică necesară pentru a-i desfăşura activitatea în mediul online. 

Noua unitate va încerca să stabilească legături cu grupuri de voluntari care se ocupă cu identificarea pe internet a infracţiunilor motivate de ură. 

Poliţia britanică a informat luna trecută că atacurile motivate de ură au crescut cu 20% în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord în prima jumătate a lunii iulie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, după referendumul din 23 iunie pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. AGERPRES