Guvernul britanic va aborda întărirea capacităţii sale de a gestiona ameninţările reprezentate de Rusia şi China în spaţiu, în cadrul unei analize aprofundate a politicii externe, a securităţii şi apărării, a declarat sâmbătă ministrul apărării Ben Wallace.

Marea Britanie se arătase preocupată joi de testul efectuat de un satelit rusesc, implicând lansarea unui proiectil cu „caracteristicile unei arme”.

”Amenințare pentru securitatea noastră”

„În această săptămână, ni s-a amintit ameninţarea pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea noastră naţională odată cu testarea provocatoare a unui proiectil asemănător unei arme de pe un satelit, ameninţând utilizarea paşnică a spaţiului”, a scris Walace în Sunday Telegraph, adăugând că China reprezintă de asemenea o ameninţare.

„China dezvoltă de asemenea arme spaţiale ofensive şi ambele ţări îşi ameliorează capacităţile în acest sens. Un astfel de comportament nu face decât să sublinieze importanţa analizei pe care guvernul britanic o efectuează în prezent”, a spus el.

Publicaţia Mail on Sunday a relatat că premierul Boris Johnson este pe punctul de a revedea legile Regatului Unit privind trădarea de ţară pentru a contracara ameninţările ridicate de China şi Rusia, cu o măsură susceptibilă de a adopta o nouă lege cu privire la trădare, o nouă lege asupra spionajului şi o revizuire a legii privind secretele oficiale.

Escaladarea tensiunilor

Tensiunile între Marea Britanie şi Rusia s-au acutizat în ultimele săptămâni, după ce Londra a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, acuzând actori ruşi de tentativa de a se amesteca în alegerile din 2019 şi a declarat că Moscova încearcă să pirateze cercetări asupra vaccinurilor, scrie presa internațională.

Între altele, Marea Britanie a anunţat luni că îşi va suspenda tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul, într-o escaladare a diferendului cu China asupra introducerii unei legi cu privire la securitatea naţională în fosta colonie britanică.

Premierul Boris Johnson a ordonat ca echipamentul companiei chineze Huawei Technologies să fie complet eliminat din reţeaua 5G britanică până la sfârşitul anului 2027.

China – curtată altădată ca principală sursă de investiţii în proiectele de infrastructură britanice – a acuzat Regatul Unit că ar „capitula” în faţa SUA.