Prim-ministrul britanic Boris Johnson a subliniat „puterea uniunii” joi într-o vizită în Scoţia, pe fondul semnelor privind creşterea sprijinului pentru independenţă printre alegătorii scoţieni, relatează dpa. Johnson, a cărui vizită a căzut la un an de când a devenit prim-ministru, s-a angajat să sprijine toate cele patru naţiuni ale Regatului Unit – Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – în timpul pandemiei de coronavirus.

El a sosit pe un mic aeroport din Insula Orkney pentru a-şi începe prima vizită în Scoţia de la victoria sa zdrobitoare în alegerile generale din decembrie. „Ultimele şase luni au arătat exact de ce legătura istorică şi de inimă dintre cele patru naţiuni ale ţării noastre este atât de importantă şi puterea absolută a unirii noastre a fost dovedită încă o dată”, a declarat Johnson înaintea vizitei.

El a spus că eforturile profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi ale soldaţilor de atenuare a impactului pandemiei asupra sănătăţii şi economiei în Scoţia, plus ajutorul pentru întreprinderile locale de la guvernul central, arată „ce putem obţine când suntem împreună, ca un singur Regat Unit”.

Johnson a promis 50 de milioane de lire sterline (64 milioane dolari) pentru a ajuta Orkney şi alte insule din vestul Scoţiei, în condiţiile în care guvernul local scoţian a promis aceeaşi sumă.

Nicola Sturgeon, şefa guvernului de la Edinburgh, a scris pe Twitter că vizita lui Johnson subliniază un argument cheie pentru independenţă: „Capacitatea Scoţiei de a lua propriile decizii, mai degrabă decât de a avea viitorul decis de politicieni pentru care nu am votat, mergând pe o cale pe care nu am ales-o”.

54% dintre alegătorii scoţieni sprijină independenţa, arată un sondaj recent

Sturgeon conduce de asemenea Partidul Naţional Scoţian, care face campanie pentru un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei. Nu se aştepta ca ea să se întâlnească cu Johnson joi. Unii activişti pro-independenţă au glumit pe Twitter că vizita de joi ar fi ultima a lui Johnson într-o Scoţie făcând parte din Regatul Unit, folosind hashtag-ul #BorisFarewellTour.

Un sondaj Panelbase pentru Sunday Times la începutul acestei luni a arătat că 54% dintre alegătorii scoţieni sprijină independenţa, în timp ce o majoritate crede de asemenea că administraţia locală a lui Sturgeon a gestionat pandemia de coronavirus mai bine decât guvernul lui Johnson. „Pentru mulţi naţionalişti, ultimele trei luni au exemplificat cum ar putea Scoţia să se guverneze mai bine ca o ţară mică, independentă”, a scris John Curtice, politolog la Universitatea Strathclyde, în ziar, transmite Agerpres.

Nicola Sturgeon a cerut un referendum pentru independenţă după ce Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, în urma referendumului pentru Brexit din 2016. Ea susţine că Scoţia este scoasă din UE împotriva voinţei sale.

Boris Johnson a exclus un alt referendum, insistând că problema a fost soluţionată cu votul din 2014 „o dată într-o generaţie”, când 55% s-au opus independenţei. La referendumul pentru Brexit din 2016, 62% dintre alegătorii scoţieni au optat să rămână în UE, în timp ce în Marea Britanie, 52% s-au pronunţat pentru Brexit.