Potrivit EFE, Marea Britanie face un pas mare în acest sens. Sursa citată precizează că țara va oferi cetăţenilor săi de peste 50 de ani accesul la cea de a treia doză împotriva COVID-19, în special personalului sanitar şi angajaţilor din reşedintele pentru vârstnici.

Decizia a fost luată de Executivul conservator, după ce a primit avizul experţilor, care au recomandat utilizarea vaccinului de la Pfizer/BionNTech pentru acest program. Mai exact, experţii au considerat că este „sigur” ca doza de întărire să fie administrată în acelaşi timp cu vaccinul antigripal, care oferă imunitate pe timpul iernii.

În același timp, Guvernul britanic a informat că persoanele vulnerabile şi cei cuprinşi între 16 şi 65 de ani care fac parte din categoriile de risc în cazul contractării COVID-19 vor avea acces și ele la primirea celei de a treia doze de vaccin anti-covid.

Ce vaccinuri vor fi folosite

În ceea ce privește serurile utilizate, trei vaccinuri sunt avute în vedere în acest plan. Este vorba dspre AstraZeneca, Pfizer şi Moderna, însă în ciuda acestui lucru, experţii au recomandat folosirea serului de la Pfizer, considerând că este perfect tolerat şi se pretează dozei de rapel.

Serul de la Pfizer va putea fi administrat inclusiv celor care au fost vaccinaţi cu schema completă cu serul de la AstraZeneca. Guvernul a mai anunțat că britanicii vor trebui vaccinaţi cu doza a treia după cel puţin şase luni de la primirea celei de-a doua doze de vaccin.

Totodată, după primirea mai multor date, experţii vor evalua dacă această doză de întărire va fi extinsă şi restului populaţiei.

Vice-consilierul pe teme medicale al guvernului britanic, Jonathan Van-Tam, a avertizat la o conferinţă de presă că ţara se va confrunta cu o iarnă „grea” şi a insistat că pandemia este „activă”, acesta fiind și motivul pentru care cea de a treia doză este necesară.

El mai adăuga că programul de imunizare a avut „un succes incredibil”, evitând 24 de milioane de contagieri şi 112.000 de decese.