Marea Britanie a înregistrat cea mai ridicată cifră de infectări de la sfârşitul lunii martie

Potrivit informațiilor transmise de Reuters, rata infectărilor aproape s-a dublat într-o săptămână. Așadar, în săptămâna încheiată pe 29 mai, o persoană din 640 era contaminată cu COVID în Marea Britanie, faţă de o persoană din 1.120 în săptămâna anterioară.

A crescut, de asemenea, şi rata de reproducere a virusului, până la 1,2, ceea ce înseamnă că în medie 10 persoane contaminate infectează la rândul lor alte 12 persoane.

39.949.694 de persoane au primit cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID

Creşterea infectărilor a fost înregistrată în ciuda faptului că 39.949.694 de persoane au primit cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID, în timp ce puţin mai mult de jumătate din populaţia adultă a acestei ţări este vaccinată cu ambele doze. Trebuie menționat că cifra respectivă însumează peste trei sferturi din populaţia adultă a Marii Britanii.

Potrivit responsabililor sanitari britanici, acest avans al epidemiei este provocat de variantă indiană a coronavirusului, care a devenit dominantă în Marea Britanie, luând locul variantei britanice care a provocat ultimul val epidemic.

Public Health England a avertizat joi că varianta indiană implică un risc crescut de creştere a spitalizărilor, fiind mai contagioasă decât cea britanică. Acelaşi organism britanic a apreciat luna trecută că două doze de vaccin sunt aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene faţă de cea britanică.

Totuşi, potrivit unui studiu privind vaccinul Pfizer publicat joi de revista The Lancet, nivelul anticorpilor din sânge capabili să neutralizeze variantă indiană a coronavirusului este mai mic la persoanele vaccinate cu acest ser comparativ cu anticorpii generaţi împotriva variantei britanice.