Doliu în lumea actoriei din Marea Britanie

Actrița britanică Doreen Mantle, cunoscută pentru rolul din comedia BBC ”One Foot in the Grave”, a murit, recent, la vârsta de 97 de ani. Anunțul a fost făcut de agentul ei.

”A murit „în pace, acasă”, se arată într-un comunicatul postat de agentul actriței. Doreen Mantle a interpretat rolul lui Jean Warboys, prietena enervantă a soției lui Victor Meldrew, Margaret, în serialul produs și difuzat de BBC în anii 90, transmite BBC.

A câștigat un premiu Olivier pentru actrița anului într-un rol secundar în spectacolul ”Death of A Salesman”

”One Foot in the Grave” a fost un celebru sitcom de televiziune britanic, scris de David Renwick. Au existat șase serii și șapte programe speciale de Crăciun pe o perioadă de zece ani, de la începutul anului 1990 până la sfârșitul anului 2000.

În 1979,  Doreen Mantle a câștigat un premiu Olivier pentru actrița anului într-un rol secundar în spectacolul ”Death of A Salesman” pe scena Teatrului Național. Într-o declarație postată pe Facebook, agentul ei a spus: „Cu mare tristețe anunțăm decesul iubitei noastre cliente, actrița de artă dramatică, Doreen Mantle, în vârstă de 97 de ani. Ea a murit liniștită, acasă. În urma sa rămân cei doi fii, patru nepoți și un frate”, spune comunicatul.

A jucat în serialul polițist ”Father Brown”

Mantle a jucat și în serialul polițist  BBC ”Father Brown” și a interpretat-o pe Joy Fishwick în telenovela ITV ”Coronation Street”.

Doreen s-a născut în Johannesburg, din părinți englezi, Hilda (născută Greenberg) și Bernard Mantle, care conduceau un hotel. Când avea doar șase săptămâni, familia ei s-a mutat în Marea Britanie, revenind în Africa de Sud patru ani mai târziu, în anul 1930, la scurt timp după nașterea fratelui ei, Alan. În timp ce își lua diploma de la Universitatea din Witwatersrand, Doreen Mantle a jucat în mai multe piese pe scena universității. De asemenea, a urcat pe scena unui teatru de amatori din Africa de Sud. A fost distribuită și în roluri la teatrul radiofonic, înainte de a deveni asistent social. În timpul unei vizite la Londra în 1949, a jucat pe scena teatrului Gateway.

Revenită în Africa de Sud, in anul 1951 s-a căsătorit cu Joshua Smith. Pentru că nu a dorit să-și întemeieze o familie sub regimul de apartheid, cuplul s-a stabilit în Marea Britanie. „Am vrut să văd locuri noi, să scap de aparartheid și să schimb lumea”, povestea Mantle. Ea l-a cunoscut pe Nelson Mandela când era tânăr avocat și a devenit voluntară la o organizație de asistență juridică: „Mi-am dorit foarte mult să fac o diferență și să opresc nedreptățile”, povestea ea.

A lucrat și ca ghid turistic

A jucat la teatrul de repertoriu din Colchester (1954) înainte de a lua o pauză pe scenă, după nașterea primului ei fiu. La scurt timp după întoarcerea în Anglia, a avut un mic rol, ca invitată la teatrul Aldwych într-o producție din 1967 a Companiei Royal Shakespeare.

După o perioadă de câteva luni, în timpul căreia a lucrat ca ghid turistic londonez, cariera lui Mantle a repornit, grație lui William Trevor Going Home, în clubul de teatru King’s Head, Islington, în 1972.

Criticul teatral de la London Evening Standard, Nicholas de Jongh, a descris-o drept „cea mai zguduitoare performanță văzută la Londra”. Printre alte roluri în care a jucat se numără cele din My Family, Doctors, Dirk Gently, Jam and Jerusalem, Doc Martin, Jonathan Creek și Yentl.