În ce localități s-a emis cod galben

Meteorologii au emis avertizări cod galben până la ora 10:00 pentru Bucureşti şi pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Cluj, Brăila, Ialomiţa, Buzău – zona joasă, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Bacău, Galaţi, Vrancea. Vaslui.

Singurele zone în care nu este ceaţă sunt judeţele din nordul şi nord-estul ţării. În unele zone, ceața a scăzut vizibilitatea sub 200 metri iar în altele sub 50 de metri.

Cum se formează ceața

Ceața este un fenomen meteorologic, care constă dintr-o aglomerație de particule de apă aflate în suspensie în atmosferă în apropierea suprafeței solului, care reduce vizibilitatea orizontală sub 1.000 de metri.

La o temperatură dată, cantitatea de vapori de apă din aer se poate mări substanțial (de exemplu, în urma evaporării intense a apei din sol), până când vaporii devin saturați.

De cele mai multe ori, vaporii de apă nu ating punctul de saturație doar datorită evaporării și/sau condensării, dar pot deveni saturați prin răcire, dacă temperatura aerului coboară mai jos de așa-numitul „punct de rouă”, care este temperatura la care vaporii de apă din aer, aflați la o presiune constantă, devin saturați și încep să apară primele picături de lichid.

În această stare, din cauza suprasaturării, vaporii nu mai pot să se afle numai în stare gazoasă și încep să se condenseze în mici picături de apă care, fiind în suspensie în diferite straturi de aer aflate deasupra suprafeței solului, micșorează transparența aerului, provocând fenomenul căruia i se spune ceață.