Mare atenție la acest ketchup! Are doar 6% concentrat de tomate. Ce s-a descoperit la rafturile din România

Pe acest fond, Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip ketchup marcă proprie ce se regăsesc pe piața din România și a descoperit că 71,42% din produsele care au făcut obiectul acestui studiu, au ca ingredient principal apa.

Potrivit datelor InfoCons, al doilea cel mai întâlnit ingredient este zahărul sau siropul de glucoză, descoperit la 57,14% dintre produse. De asemenea, 42,85% din produse nu menționează proveniența ingredientului principal, deși aceasta trebuie menționată obligatoriu conform Regulamentului 1169/2011.

Datele furnizate arată că 57,14% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Numărul aditivilor alimentari variază în funcție de produs, astfel:

  • 28,57% din produse au în compoziție 3 E-uri
  • 28,57%din produse au în compoziție 2 E-uri
  • 42.85% din produse nu au în compoziție E-uri

Tot la capitolul aditivi alimentari, InfoCons arată că sorbatul de potasiu (E202) este des întâlnit în ketchup-ul marcă proprie (57,14%), în timp ce al doilea cel mai frecvent aditiv alimentar este benzonatul de sodiu (E211) cu un procentaj de 42,85%.

Valorile nutriționale au fost precizate pe etichetă

Studiul realizat de Protecția Consumatorilor arată că valoarea energetică a acestor produse este cuprinsă între 66 și 117 kcal, în timp ce cantitatea de grăsimi variază între 0 și 0,5 g.

De asemenea, cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0 și 0,5 g, iar cantitatea de zaharuri ajunge până la 23 g.  În ceea ce privește cantitatea de glucide, aceasta se situează între 16,2 și 27 g.

InfoCons informează că 92,85% din produsele analizate conțin fibre, în timp ce toate produsele au mai puțin de 5 grame de proteine/ 100g – cantitatea de proteină se situează între 0 și 2,3g pentru produsele studiate.

În plus, 92,85% din produse au avut mai mult de 2g de sare în compoziție – cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1,75 și 2,69g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

În total au fost analizate 14 produse de la Carrefour, Lidl, Auchan, Profi, Kaufland, Selgros, România Hypermache și Penny.

”Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare. InfoCons este alături de tine, 0219615 (număr apelabil în rețeauna mobilă cu tarif normal!Ia atitudine! ’’, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.