Bolile cadriovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât cancerul. Este o statistică tristă scoasă la suprafață de preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu, în cadrul unei conferinţe de presă. Conform specialiștilor, România iar este fruntașă în Europa la o statistică negativă. Românii sunt cei mai afectați dintre europeni de bolile cardiovasculare.

„Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbaţi şi cu 5 ani la femei”, a afirmat medicul.

„Una dintre principalele date pe care noi le-am obţinut şi care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluţia mortalităţii din 2001 – 2016 în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Deşi populaţia României a scăzut cu circa 12% în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, adică dacă este să ajustăm prin scăderea populaţiei decesele prin boli cardiovasculare au crescut. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, a mai spus specialistul, citat de libertatea.ro.