Austria vs România. Când intrăm în spațiul Schengen?

Austria vs România. Premierul României, Marcel Ciolacu, a stabilit cu cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, o colaborare directă. Atât el, cât și oficialul austriac au avut cuvinte de laudă pentru cei doi miniștri de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a fost, săptămâna trecută, la Viena. Premierul României este interesat să vadă cum funcționează Schengen-ul aerian și maritim. Este convins că vor realiza progrese semnificative în acest sens.

Vor avea loc discuții cu premierul Ungariei, premierul Serbiei și cu premierul Bulgariei, având în vedere un context mai amplu. Marcel Ciolacu va fi prezent, sâmbătă, la Timișoara pentru inaugurarea terminalului Schengen de pe aeroportul de acolo. Totuși, nu poate confirma vizita președintei Comisiei Europene la acest eveniment. Atât el, cât și președintele PNL, Nicolae Ciucă, vor fi la Timișoara.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

„Ce am stabilit eu cu cancelarul Nehammer a fost o colaborare directă şi nu în ultimul rând atât eu cât şi domnul cancelar am avut nişte cuvinte de laudă pentru cei doi miniştri de interne.

Domnul ministru Predoiu a şi fost săptămâna trecută la Viena, urmează să meargă în continuare. Haideţi să vedem cum funcţionează Schengen aerian şi maritim şi sunt ferm convins că vom face paşi mari.

Karl Nehammer
Sursă: Facebook, Karl Nehammer
Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Predoiu

Vom avea discuţii şi cu Ungaria, cu premierul Ungariei, şi cu premierul Serbiei. Este un context întreg, şi nu în ultimul rând cu premierul bulgar. Voi fi prezent, sâmbătă, la Timişoara, la inaugurarea terminalului.

Referitor vizita preşedintei Comisiei Europene la acest eveniment, nu știu, nefiind confirmată această vizită. Eu şi cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă vom fi la Timişoara”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu.

Ursula von der Leyen
SURSA FOTO: Facebook, European Commission
nicolae ciuca
SURSA FOTO: Dreamstime

Aderarea totală ar putea avea loc în 2025

Eugen Tomac, eurodeputat PMP, sugerează că există șanse ca România să adere la Spațiul Schengen și în ceea ce privește frontierele terestre până în prima jumătate a anului 2025.

În plus, pe data de 31 martie, România va intra în zona europeană de liberă circulație, însă aceasta se referă exclusiv la frontierele aeriene și maritime.

Estimează că România ar putea deveni membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen în decursul anului 2025. Europarlamentarul a oferit următoarea explicație:

„Cel mai realist termen este în prima parte a anului viitor, în timpul președinției poloneze.

Se vor reașeza toate și eu sunt convins că vom avea mai multă claritate și înțelegere din partea tuturor guvernelor”, a precizat el.

Eugen Tomac
SURSA: Partidul Miscarea Populara