Marcel Ciolacu a răbufnit după acuzațiile lansate de Maria Zaharova. Purtătorul de cuvânt al MAE rus spunea că declarațiile premierului român privitoare la Republica Moldova sunt incitatoare și o imixtiune a României în afacerile interne ale țării respective.

Marcel Ciolacu a răbufnit după acuzațiile lansate de Maria Zaharova

În urma acestor acuzații, șeful PSD a răbufnit și a subliniat că el asta simte, respectiv că în Republica Moldova trăiesc români, iar limba oficială a țării este limba română.

Premierul a amintit apoi de faptul că Ucraina și autoritățile din Republica Moldova au recunoscut că limba oficială este cea română.

În Republica Moldova există cetățeni moldoveni de origine română, așa cum în România există români de etnie maghiară, spune Ciolacu.

„Sincer, nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt și ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limba moldovenească, asta a fost o invenție a Rusiei. Împreună cu cei care conduceau Ucraina, Rusia a impus o limbă inventată.

În acest moment, Ucraina și autoritățile din Republica Moldova au declarat că limba oficială este cea română. În Republica Moldova există cetățeni moldoveni de origine română, așa cum în România există români de etnie maghiară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Maria Zaharova
Maria Zaharova (SURSA FOTO: mid.ru)

Purtătorul de cuvânt al MAE rus a lansat mai multe acuzații

Anterior, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a lansat mai multe acuzații în cadrul unui briefing de presă susţinut joi.

Ea susținea că declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii.

Agenţia rusă menţionează că premierul Ciolacu a declarat la Digi24 că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”.

„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial.

Facem această evaluare acum şi vom continua să o facem. Dar această evaluare trebuie să fie făcută de toată lumea. Atât de state, care sunt organizate în cadrul unor linii naţionale şi care îşi protejează reprezentanţii etniilor în întreaga lume, cât şi de organizaţiile internaţionale, cărora comunitatea internaţională le alocă bani doar pentru a-şi îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului, de a preveni reîncarnarea nazismului, fascismului şi a oricăror alte practici odioase”, a susținut Maria Zaharova.

Ciolacu spune că Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova

Anterior, reprezentanţii blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor şi format la Moscova, au organizat un protest în faţa Ambasadei României la Chişinău faţă de declaraţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.

În schimb, premierul a explicat că Maia Sandu reprezintă „singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”

Oficialul a adăugat că România va ajuta Republica Moldova, deoarece în țara respectivă sunt români.

„Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a punctat Ciolacu.

Premierul României a anunţat joi în şedinţa de guvern că România va continua exportul de energie către Republica Moldova, ca parte a unui pachet de ajutor.

El a spus că autoritățile române vor continua exportul de energie, aceasta fiind o „măsură esenţială pentru supravieţuirea economică a fraţilor noştri”.

„Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eşuat”, a comentat premierul.

Ciolacu a mai spus că al doilea palier de sprijin pentru Moldova este educaţia, ca parte a acordului bilateral.