Social-democrații vor introducerea taxei de solidaritate pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de lei. Taxa ar urma să reprezinte 1% din profitul acestor companii, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru sănătate și educație, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Să vină o taxă de 1% din cifra de afaceri, o taxă de solidaritate. Va fi găsită o destinaţie clară numai pentru sănătate şi învăţământ. Acei bani se colectează, se anunţă suma şi acei bani să se folosească numai în aceste două domenii. Am discutat cu prim-ministrul că trebuie găsită o destinație clară. Le dai destinaţie prin bugetul de stat”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică, la Antena 3.

Liderul social-democrat a precizat că există o reținere din partea PNL la acest proiect, dar speră că până la urmă se va ajunge la un compromis.

Ce se întâmplă cu pensiile?

Președintele PSD a vorbit și despre pensiile care urmează să crească cu 10% de la 1 ianuarie 2022 și a precizat că 80% dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei. El a spus că pensia minimă va ajunge la începutul anului viitor la 1.000 de lei, de la 800 de lei cât este în prezent.

Întrebat de unde se vor găsi cele două miliarde de euro pentru majorarea pensiilor cu 10 la sută, preşedintele PSD a declarat că vor fi găsite soluţii prin echilibrarea veniturilor.

„Vom găsi soluţii, important e cum îţi echilibrezi veniturile. Noi avem cele mai mici venituri din PIB din Europa. În loc să fim eficienţi în colectarea de venituri, noi în primul rând ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să moară de foame. Pensia minimă era 800 de lei, se face 1.000 de lei, deci nu e o extravaganţă. Două milioane de români sunt în această situaţie. Două milioane, deci părinţii noştri, bunici. Avem pensia de la 1.000 de lei, la 1.600, sunt iarăşi vreo două milioane, 1.800.000 unde se primeşte şi ajutorul de 1.200 de lei pe ianuarie ca să depăşească această iarnă şi inflaţie. Nu se duce pe consum, nu îţi duce inflaţia mai sus. E clar că nu se duce decât pe utilităţi”, a afirmat Marcel Ciolacu.