Potrivit președintelui PSD, decizia de a intra la guvernare a social-democraților s-a bazat pe sondajele care arată că românii consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. În acest context, Marcel Ciolacu a spus că trebuia să se intervină pentru oprirea dezastrului.

De asemenea, liderul PSD acuză în special USR pentru neîncrederea populației, care a dus și la refuzul a milioane de români să se vaccineze.

„A fost o neîncredere în autorități. Cum a condus USR Ministerul Sănătății a fost inadmisibil. Tot ce s-a întâmplat cu sistemul de sănătate, nu numai cu COVID-ul, lipsa accesului bolnavilor cronici la sistemul de sănătate … Eu sper să răspundă penal. Am văzut că în Franța au început deja. Nu numai corupția ucide, ci și incompetența și neglijența. Când îți asumi asemenea demnități trebuie să-ți asumi. Mai ales în momente atât de grele pentru români”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Noi măsuri din cauza variantei Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara duminică, în contextul confirmării primelor două cazuri cu varianta Omicron în România, că ar putea fi necesară adoptarea unor măsuri temporare, pentru a limita răspândirea virusului.

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a arătat ministrul, într-o declaraţie acordată presei.

Situația vaccinării în România

Un număr de 32.734 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 6.020 reprezintă prima doză, 12.274 – doza a doua şi 14.440 – doza a treia, a informat, duminică, CNCAV.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 15.128.779 de doze de vaccin pentru 7.791.948 de persoane, 7.523.356 primind schema completă şi 1.654.532 imunizându-se cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate cinci reacţii adverse, toate fiind de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.494 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.111 de tip local şi 17.383 de tip general.