Vaccinare obligatorie în România! Este o frază de care mii de oameni nici nu vor să audă şi chiar ies în stradă să protesteze împotriva unei astfel de posibilităţi.

Valeriu Gheorghiţă: Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate

Îşi doresc însă asta cu adevărat autorităţile din România? Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, afirmă că vaccinarea obligatorie va rămâne o ultimă măsură, doar în cazul în care toate celelalte măsuri vor eşua şi oamenii vor muri, în timp ce autorităţile sunt neputincioase, legate de mâini şi de picioare.

“La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate”, declară medicul militar, însă problema este că o astfel de decizie ar fi foarte greu de luat în România: “Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese”. Totuşi, el subliniază că nu vede de ce astfel de discuţii şi dezbateri despre vaccinarea obligatorie n-ar trebui deja să înceapă!

“Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul. Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului.

Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare. Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm.

În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, a declarat Valeriu Gheorghiţă pentru Aleph News.

Ce s-a greşit în campania de vaccinare din România?

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a analizat şi ce elemente puteau fi îmbunatăţite în campania ce a avut şi are loc în ţara noastră. Problema principală: lupta cu dezinformarea şi cu mişcarea anti-vaccinistă.

“Nu e atât dezinformarea, cât de la cine vine dezinformarea. Lupta în continuare este inegală”, se plânge Valeriu Gheorghiţă.

“Poate lucrurile puteau să fie mai bine făcute pe combaterea dezinformării. 50% din populație este în rural unde accesul la informare se face de la TV. Responsabilitatea mass media este foarte mare. Dezinformarea și mișcarea anti-vaccinistă a fost foarte puternică.

Pe infertilitate, în 2-3 ore, au fost mii de distribuiri, impactul era de câteva sute de mii de persoane. În aceeași seară am venit cu un răspuns, dar răul fusese produs. Nu e atât dezinformarea, cât de la cine vine dezinformarea. Lupta în continuare este inegală. Trebuie să prevenim dezinformarea în timp real.

Dezinformarea a crescut ezitarea, teama, frica. Dezinformarea a fost responsabilă de multe decese în România. 90% din persoanele decedate sunt persoane nevaccinate. (…)

94% din oameni spun că nu a fost o problemă cu accesibilitatea la vaccinare. În peste 97% din comunele din România am trimis echipe mobile. Colaborarea autorităților locale a fost mai bună sau mai puțin bună”, a mai spus, duminică, Valeriu Gheorghiţă.