Marcel Ciolacu și BNS, acord pe tema ajustării salariilor

Marcel Ciolacu și BNS, o posibilă soluție pentru problema salariilor angajaților din casele județene de pensii? În cadrul întâlnirii de miercuri, 29 noiembrie, au fost discutate trei teme majore:

  • salarizarea angajaților din sistemul de pensii și asistență socială;
  • reformarea instituțiilor;
  • îmbunătățirea condițiilor de muncă.

În urma discuțiilor, oficialii anunță că s-a ajuns la un acord de principiu între reprezentanții Guvernului și partenerii sociali. Mai precis, s-a decis ajustarea salariilor angajaților din casele județene de pensii. Se dorește ca acestea să ajungă la nivelul celor din cadrul casei naționale de pensii publice, conducând astfel la o creștere a veniturilor angajaților la nivel local.

Transformarea acestui acord de principiu în realitate din punct de vedere legislativ va avea loc în cadrul unei noi întâlniri de lucru. Ea a fost programată pe data de 4 decembrie 2023, și îi va avea ca parteneri de dialog pe reprezentanții sindicatelor.

Premierul a precizat că procesul de corectare a inechităților trebuie să fie unul continuu.

„Procesul de corectare a inechităților salariale va continua prin soluții pe care le vom stabili tot de comun acord în noua lege a salarizării sistemului public”, a declarat Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

BNS a emis o informare pe această temă.

„Rezolvarea inechităților salariale din prezent va aduce creșteri cuprinse între 330 lei și 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de salariați. Veniturile acestora ar urma să fie majorate de la 📆 01 ianuarie 2024”, au scris sindicaliștii, pe Facebook.

Nevoia de reorganizare și reformare a instituțiilor publice

O altă temă majoră de discuție a fost reorganizarea și reformarea instituțiilor publice. În acest context, premierul a explicat nevoia de acțiuni în această direcție.

„Este nevoie de reorganizarea și reformarea instituțiilor publice. În domeniul social, este evidentă necesitatea unui sistem unic de control și a unui singur sistem de autorizare și eliberare a avizelor.

Recalcularea dosarelor de pensii, așa cum am stabilit prin noua lege a pensiilor, trebuie făcută în termenul asumat. Așadar, aveți întreaga mea susținere și a Guvernului pentru investițiile necesare reformării și îmbunătățirii sistemului de asistență socială și de pensii”, a mai precizat el.

Totodată, prim-ministrul a solicitat ca pensiile și salariile să fie plătite la timp pentru luna decembrie.

În cadrul întâlnirii desfășurate la Palatul Victoria, au fost prezenți, alături de prim-ministru, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu. au participat la dialog și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Cancelariei Prim-Ministrului.