Creșterea pensiilor s-ar putea amâna

Creșterea pensiilor, amânată? Aceasta este una dintre variantele pe care le ia în calcul ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Această variantă ar presupune că indexarea pensiilor va avea loc martie 2024, deși era plănuită pentru ianuarie. Indexarea s-ar realiza, astfel, cu rata inflaţiei din anul precedent.

Printre variantele luate în calcul de ministrul Muncii, unele sunt agreate și de Banca Mondială. Acestea se referă la legea pensiilor, indexarea pensiilor, dar și creșterea vârstei de pensionare cu trei ani pentru femei, de la 62 de ani la 65 de ani.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a făcut declarații pe acest subiect pentru Antena 3 CNN. Potrivit acestuia, „Pensiile vor creşte oricum, nu vor scădea”.

Reprezentantul BNS susține că Banca Mondială ar fi sugerat păstrarea formulei de calcul din actuala lege 127. Aceasta presupune că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern, anual. Ea se raportează la stagiul de cotizare de 25 de ani.

„Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului cu valoarea punctului de pensii. În niciun caz nu putem să discutăm de scăderi de pensii, ci, eventual, de creșteri de pensii (…).

Anul acesta, spre exemplu, câștigul salarial mediu brut este de 6789, iar la anul prognozat de Comisia Națională de Prognoză va fi 7522. Se fac niște simulări macroeconomice, încă nu se știe pe care dintre cele două procente se va merge”.

BNS consideră că orice variantă va implica la o creștere a pensiilor, „în niciun caz la scădere”.

Indexarea pensiilor în luna martie 2024, cu rata inflației din anul precedent

Vă amintim că, recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vorbea despre posibila indexare a pensiilor, care ar putea fi realizată în luna martie a anului 2024, atunci când vine inflația pe 2023. Potrivit ministrului, dacă noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește, în conformitate cu noua lege.

ministrul muncii Simona Bucura Oprescu ministerul Muncii
SURSA FOTO: Facebook

La acel moment, ministrul Muncii declara că în această variantă, se va respecta formula elvețiană de „inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut”.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut”.

Cu privire la amânarea indexării, ministrul declara:

„Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior”, spunea recent ministrul Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

În România, numărul pensionarilor se apropie de cinci milioane, iar conform celor mai recente date furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie se situează la 1.960 de lei.