Guvernul României va continua să implementeze măsuri pentru a reduce inflația

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că Guvernul României va continua să implementeze măsuri pentru a reduce inflația. Executivul dorește ca aceasta să atingă un nivel sub 5% până la sfârșitul anului.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat că în luna aprilie rata inflației a scăzut la 5,9%.

Marcel Ciolacu a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul a reușit să scadă inflația la 5,9% în aprilie, aproape la jumătate față de nivelul înregistrat la preluarea guvernării.

Premierul a subliniat că aceasta este una dintre promisiunile cele mai importante făcute românilor. Datele oficiale arată clar că acolo unde guvernul a intervenit prin plafonare, se înregistrează cele mai mari scăderi.

El a adăugat că scăderea inflației înseamnă protejarea puterii de cumpărare a românilor, unul dintre principalele obiective ale acestei guvernări.

„Am reuşit să scădem inflaţia la 5,9% în aprilie, aproape la jumătate faţă de nivelul înregistrat la preluarea guvernării. Este una dintre promisiunile cele mai importante făcute românilor pe care o îndeplinim! Datele oficiale arată clar că acolo unde am intervenit prin plafonare, adică la alimentele de bază, energie şi gaze, se înregistrează cele mai mari scăderi. Asta demonstrează că am acţionat corect şi vom continua pe această direcţie ca să ducem inflaţia sub 5% până la finalul anului, aşa cum ne-am propus. Pentru că scăderea inflaţiei înseamnă protejarea puterii de cumpărare a românilor, unul dintre principalele obiective ale acestei guvernări”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Rata anuală a inflației a scăzut

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în aprilie 2024 a fost de 5,9%. Aceasta marchează a treia lună consecutivă de scădere comparativ cu aprilie 2023.

În martie, rata anuală a inflației a înregistrat o descreștere la 6,6%, față de nivelul de 7,2% înregistrat în luna februarie.

În luna aprilie 2024, indicele prețurilor de consum a înregistrat un nivel de 100,08%, comparativ cu luna martie 2024.

Rata anuală a inflației în luna aprilie a fost de 2,4%, comparativ cu luna decembrie 2023.

În ultimele 12 luni, rata medie a modificării prețurilor de consum a fost de 8,1%, cuprinzând perioada mai 2023 – aprilie 2024, în comparație cu perioada similară din anul precedent, mai 2022 – aprilie 2023.

În aprilie 2024, indicele armonizat al prețurilor de consum a înregistrat un nivel de 100,36%, în comparație cu martie 2024.

Conform calculului bazat pe indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflației în luna aprilie 2024, în comparație cu aprilie 2023, a înregistrat un nivel de 6,3%.