Rata anuală a inflației a scăzut

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în luna aprilie 2024 s-a situat la 5,9%. Aceasta este în scădere pentru a treia lună consecutivă în comparație cu aprilie 2023.

În luna martie, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 6,6%, comparativ cu nivelul de 7,2% înregistrat în luna februarie.

Indicele prețurilor de consum în luna aprilie 2024, comparativ cu luna martie 2024, a înregistrat un nivel de 100,08%.

Rata anuală a inflației a fost 2,4%. Este vorba despre luna aprilie, în comparație cu luna decembrie 2023.

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 8,1%. Este vorba despre perioada mai 2023 – aprilie 2024, în comparație cu perioada mai 2022 – aprilie 2023.

În aprilie 2024, comparativ cu martie 2024, indicele armonizat al prețurilor de consum a înregistrat un nivel de 100,36%.

Conform calculului bazat pe indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflației în luna aprilie 2024, în comparație cu aprilie 2023, a înregistrat un nivel de 6,3%.

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni, comparativ cu precedentele 12 luni, calculată pe baza IAPC, s-a situat la 8,0%. Este vorba despre perioada mai 2023 – aprilie 2024, în comparație cu perioada mai 2022 – aprilie 2023.

inflatie, BNR
SURSA FOTO: Dreamstime

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie

Conform datelor prezentate în februarie de către guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,7%, față de 4,8% înregistrat în noiembrie. De asemenea, se anticipează că inflația va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025.

Mugur Isărescu a explicat că prognoza arată că rata anuală a inflației se va menține pe o traiectorie generală de scădere, cu o întrerupere temporară în ianuarie anul curent.

El a anticipat că ritmul dezinflației va încetini semnificativ pe parcursul anului următor. El spune că datele sunt trimestriale. De asemenea, reșterea inflației de la începutul anului 2024 nu va fi atât de pronunțată, deoarece se referă și la februarie și martie, ceea ce va diminua creșterea din ianuarie.

Isărescu a subliniat că traiectoria inflației este în mod clar în jos, cu o diferență de aproximativ 1-2 puncte procentuale față de traiectoria anterioară.

El a adăugat că prognoza a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024. Revenirea în intervalul țintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025. Aceste declarații au fost făcute de Isărescu în cadrul prezentării Raportului trimestrial asupra inflației.

„Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor şi o să mai explicăm de ce acest lucru.

Avem, se observă, datele sunt trimestriale şi în consecinţă creşterea inflaţiei de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunţată, pentru că se referă şi la februarie şi martie şi deci creşterea din ianuarie va fi diminuată, categoric.

Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 – 2 puncte procentuale faţă de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025”, a spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.