Investițiile în Neptun Deep se vor desfășura fără probleme

Ministerul Finanțelor se va asigură ca investițiile în Neptun Deep se vor desfășura fără probleme, fiind cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Pentru că exista riscul să apară dificultăți de aplicare a TVA și a accizelor, cu consecințe negative asupra activităților de exploatare, a fost publicată o propunere de act normativ prin care Executivul se va asigura că se va aplica un tratament unitar, atât din punct de vedere vamal cât și din punct de vedere fiscal.

Pe scurt, Neptun Deep va avea certitudine din punct de vedere al regimului fiscal aplicabil și nu se va lovi de „obstacole birocratice”, a dat asigurări ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

OMV Petrom și Romgaz vor investi circa patru miliarde de euro în Neptun Deep

OMV Petrom și Romgaz vor investi circa patru miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului respectiv. Producția de gaze naturale ar trebui să înceapă peste trei ani.

„Producția ar trebui să înceapă din 2027. Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pentru o perioadă de aproximativ 8-9 ani.

Este o nouă măsură prin care Ministerul Finanţelor susține această investiție, după ce în luna martie am creat cadrul pentru scutirea Romgaz de la plata dividendelor către stat, pentru a putea astfel să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului”, a scris, vineri seară, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe contul său de Facebook.

Se dorește modificarea Legii nr. 227/2015

Ministerul Finanțelor a propus un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru a modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Scopul este clarificarea regulilor fiscale pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accize, asigurând un tratament unitar din punct de vedere vamal și fiscal pentru activitățile de explorare și exploatare a resurselor minerale din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră. Fără aceste clarificări, ar putea apărea dificultăți și interpretări diferite, afectând negativ aceste activități.

Astfel, proiectul propune, pentru eliminarea oricăror neclarităţi sau confuzii cu privire la teritoriul României „în sensul art. 267 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, şi în contextul eliminării prevederilor pct. 2 alin. (3) din norme cu privire la exercitarea de către România a jurisdicţiei fiscale pentru operaţiunile legate de explorare şi exploatare efectuate în zona contiguă şi zona economică exclusivă ale României”, introducerea unui nou alineat, prin care să se clarifice că teritoriul României reprezintă teritoriul delimitat de frontiera de stat a României, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, cu modificările şi completările ulterioare.