Așadar, Marcel Boloș a explicat că Ordonanţa de reducere a cheltuielilor este necesară pentru a respecta ţintele asumate. Totodată, ministrul a subliniat că absorbţia fondurilor europene, împreună cu PNRR, trebuie să fie prioritare pentru România.

Marcel Boloș a dezbătut Ordonanţa de reducere a cheltuielilor

În contextul actual al execuţiei bugetare, deficitul bugetar a ajuns la 3,55%. Acest lucru înseamnă o sumă de peste 56 de miliarde de lei, care este înregistrată ca deficit la bugetul general consolidat.

Totodată, ministrul a spus că pachetul de măsuri fiscal bugetare promulgat de preşedinte cuprindea măsurile care vizau mai multe puncte. Este vorba despre reducerea de cheltuielilor publice, de combaterea evaziunii fiscale şi măsuri fiscal-bugetare. Acestea aveau un impact total estimat de 22 de miliarde de lei.

„Din păcate, proiectul de lege a fost destul de târziu aprobat, asumat de către Guvern şi intrarea în vigoare după cum vedem este în cursul lunii octombrie, deci efectele vor apărarea cu data de 1 noiembrie şi 1 ianuarie 2024”, a spus Marcel Boloș.

De asemenea, ministrul a subliniat că noile măsuri nu mai afectează contribuabilii.

„În acest condiţii, pentru a ne respecta pe cât posibil ţintele asumate şi programul de convergenţă a fost nevoie de acest pachet de măsuri suplimentare. Statul face de data aceasta eforturi şi raţionalizează cheltuirea banului public, astfel încât să ne putem respecta angajamentele”, a completat Boloș.

Ordonanţa are trei direcţii de măsuri

Potrivit ministrului, Ordonanţa are trei direcţii de măsuri. Primul pachet se referă la flexibilizarea alimentării Fondului de rezervă bugetară. Acest lucru presupune că mecanismul prin care se asigură sumele pentru funcţionarea statului se vor derula prin Fondul de rezervă bugetară pentru a avea un control cât mai sigur asupra cheltuirii banului public, în lipsa rectificării bugetare.

„Acesta era necesar pentru a putea aloca fonduri necesare funcţionării statului”, a adăugat el.

A doua direcție se referă la cofinanţarea proiectelor europene. De data aceasta, prioritatea României este să închidă partea de programare 2014-2020 care are eligibilitatea cheltuielilor până la finalul anului.

„România are un buget de 24 de miliarde de euro şi aceasta este prioritatea, ca absorbţia fondurilor europene, împreună cu PNRR, să fie prioritare pentru ţara noastră”, a explicat Marcel Boloş.

A treia direcţie se referă la autorităţile publice locale sau centrale.

„Este de notorietate faptul că în ultimele luni ale anului nivelul cheltuielilor de funcţionare dar şi cele legate de investiţii înregistrează niveluri record de cheltuială iar acum România are nevoie să prioritizeze investiţiile din fonduri europene”, a spus ministrul.

Marcel Boloș a subliniat apoi că viitorul României este în joc, fiind vorba despre investiţiile care contribuie decisiv la modernizarea României.

„Trebuie să fim foarte atenţi pentru că este vorba de viitorul României în joc, este vorba de investiţiile care contribuie decisiv la modernizarea României”, a conchis acesta.