Marcel Boloș: Încasările la Fisc au crescut în primul trimestru

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dezvăluit că în primul trimestru al acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală a înregistrat încasări de 97,1 miliarde de lei, reprezentând o creștere față de aceeași perioadă a anului anterior, când suma se situa la 83 miliarde de lei.

„Am avut astăzi discuţia lunară cu Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice din toată ţara, în care monitorizăm şi evaluăm acţiunile întreprinse pentru colectarea eficientă şi pentru combaterea evaziunii fiscale. Datele pentru primul trimestru din 2024 arată încasări totale de 97,1 miliarde lei, faţă de 83 în 2023. Fiecare Direcţie Regională a reuşit să îşi depăşească planul cu cel puţin 100 milioane de lei, Bucureştiul fiind cu 800 milioane lei pe plus”, a scris Boloş, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a evidențiat că impactul notificărilor emise de organele de inspecție fiscală este evident, subliniind că activitatea de control fiscal reprezintă ultima pârghie pentru a asigura conformitatea în materie de declarații fiscale.

„De la lună la lună, s-au făcut progrese importante în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor de neconformare. Cu această ocazie, am reiterat solicitarea către inspectori să ofere şi suport activ, furnizând informaţii clare şi accesibile contribuabililor. În final, fiecare leu colectat în mod corect şi transparent este o formă de respect faţă de cei care îşi achită îndatoririle şi o investiţie în viitorul colectiv al românilor, în infrastructură, sănătate, educaţie şi alte domenii vitale”, a precizat şeful de la Finanţe.

România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală

În altă ordine de idei, în perioada 16 aprilie-21 aprilie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a condus delegația Ministerului Finanțelor (MF) la reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, organizate la Washington, SUA. Delegația MF a avut întrevederi cu reprezentanți de rang înalt ai Băncii Mondiale (BM), Fondului Monetar Internațional (FMI), Corporației Financiare Internaționale (IFC) și cu agențiile de rating S&P și Moody’s.

Printre interlocutorii delegației MF s-au numărat Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituentei Olandeze din care face parte și România, și Antonella Bassani, Vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală la Banca Mondială. Discuțiile au abordat investițiile BM în sectoarele cheie precum educația, sănătatea, politici de dezvoltare orientate către creșterea verde și incluzivă, precum și gestionarea riscurilor în situații de catastrofă.

Ministrul Finanțelor a subliniat necesitatea sprijinului partenerilor internaționali pentru a valorifica toate oportunitățile oferite de PNRR (29 miliarde euro) și Politica de coeziune (46 miliarde euro).

În cadrul discuțiilor, s-au analizat împrumuturile contractate de România de la Banca Mondială, aflate în etapa de implementare, și portofoliul de împrumuturi în curs de pregătire. În această context, reprezentanții Băncii Mondiale au confirmat că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi în valoare de aproximativ un miliard de euro destinate:

  • politicii de dezvoltare axate pe creșterea verde și incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);
  • gestionării riscurilor în caz de catastrofă (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).