Marcel Boloș s-a arătat rezervat față de propunerea venită din partea Parlamentului European de a prelungi cu 18 luni termenul-limită de implementare a proiectelor finanțate prin acest mecanism, subliniind că România nu ar trebui să își construiască strategia pe ipoteze optimiste, ci să se concentreze pe ceea ce este sigur și fezabil.

Boloș: termenul de 31 august 2026 pentru finalizarea PNRR rămâne în vigoare

În cadrul unui briefing de presă susținut joi, oficialul a explicat că, potrivit discuțiilor informale purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, termenul de 31 august 2026 pentru finalizarea PNRR rămâne în vigoare și trebuie respectat.

Boloș a precizat că executivul comunitar a îndemnat statele membre, inclusiv România, să își mobilizeze resursele și eforturile pentru a nu depăși acest termen.

Ministrul a adăugat că, pentru a beneficia în totalitate de împrumutul acordat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, este necesar ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să își exprime acordul prin propriul parlament până cel târziu la 31 decembrie 2026. Potrivit acestuia, Comisia a avertizat că este puțin probabil ca toate aceste aprobări să fie obținute într-un timp atât de scurt, dat fiind procesul decizional lent din multe dintre țările membre.

Ministrul atrage atenția: „Să fim realiști, nu să ne furăm singuri căciula”

În opinia lui Marcel Boloș, mizarea pe o eventuală prelungire a termenului-limită ar putea fi riscantă și nerealistă. El a subliniat că România trebuie să adopte o abordare pragmatică, axată pe implementarea efectivă a proiectelor asumate prin PNRR, în loc să aștepte eventuale „minuni” din partea Bruxelles-ului. În sprijinul acestui punct de vedere, ministrul a invocat o vorbă românească, spunând că „ce-i în mână nu-i minciună”, sugerând că acțiunile concrete sunt mai valoroase decât speranțele neconfirmate.

Totodată, Boloș a menționat că, în cadrul procesului de renegociere a PNRR, România a încercat să evite propuneri nerealiste și să rămână ancorată în realitate. El a subliniat că, deși riscurile de implementare nu pot fi eliminate complet, autoritățile fac eforturi pentru a le reduce la minimum.

Oficialul a reiterat că este esențial ca România să respecte jaloanele asumate, în special cele legate de reforma fiscală și reducerea cheltuielilor publice, în vederea evitării unor eventuale blocaje în relația cu instituțiile europene.

”Eu cred că, decât să aşteptăm minuni pentru ceea ce înseamnă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mai bine ne concentrăm eforturile să implementăm proiectele pentru că, ştiţi vorba aceea românească, «ce-i în mână nu-i minciună» şi din acest punct de vedere cred că soluţia cea mai corectă pentru noi este implementarea proiectelor şi nicidecum mizarea pe prelungiri.

De aceea, noi şi în cadrul procesului de renegociere am încercat să fim extrem de pragmatici pentru a nu ne fura propria căciulă şi a rămâne în final fără bani. Asta nu înseamnă că riscurile pe care le avem în implementarea proiectelor noi le putem garanta 100% că nu se vor întâmpla. Noi încercăm să le minimizăm”, a declarat Marcel Boloş.

Revizuirea deficitului bugetar, „neserioasă” fără reforme asumate

Pe lângă problematica termenelor din PNRR, ministrul a abordat și tema deficitului bugetar, subliniind că România nu este în poziția de a cere revizuirea traiectoriei acestuia, atâta timp cât nu a implementat reformele fiscale asumate. El a considerat că ar fi „extrem de neserios” ca țara noastră să solicite Comisiei Europene flexibilizarea obiectivelor de deficit fără a face mai întâi eforturile interne necesare.

Boloș a explicat că, din punctul său de vedere – exprimat și în calitate de fost ministru de Finanțe – autoritățile de la București trebuie să demonstreze responsabilitate și consecvență. Prioritar, în opinia sa, este ca România să respecte angajamentele privind reforma fiscală și reducerea cheltuielilor, urmând ca abia apoi să poată solicita eventuale ajustări din partea Bruxelles-ului.

”Acum eu, sigur, spun aşa, în calitate de fost ministru de Finanţe şi responsabil cu fondurile europene, că prioritar, în această etapă, este ca România să-şi respecte angajamentele pe care le are din reforma fiscală, din reducerea de cheltuială, astfel încât să facem noi primul pas, înainte de a cere Comisiei să fie de acord cu renegocierea traiectoriei de deficit bugetar.

Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de neserios ca noi, acum, în această etapă, să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, câtă vreme n-am făcut noi pasul necesar pentru implementarea reformei fiscale şi apoi să cerem încadrarea în ţinta de deficit bugetar. Aşa ar trebui să se deruleze lucrurile în mod firesc”, a afirmat Marcel Boloş, joi, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.

El a afirmat că abordarea firească este ca România să acționeze cu seriozitate și predictibilitate, respectând termenele și jaloanele asumate, pentru a menține deschis accesul la fondurile europene și pentru a evita eventuale sancțiuni sau suspendări de finanțări.