Marcel Boloș a arătat că în ceea ce privește activitățile speculative, ele apar conjunctural și în aceste perioade de timp conjuncturale există două tipuri de metode.

„Metoda unei impozitări temporare, am avut astfel de situații și știm cum a luat naștere fondul de tranziție energetică, tot dintr-o activitate conjuncturală, tot cu metode de impunere premise de directiva UE în domeniul fiscalității și știm că într-un final lucrurile s-au liniștit.

Pe de altă parte, există și metodele acestea de constrângere care pentru anumite activități din acestea conjuncturale și profituri speculative, pentru că se produc câștiguri în acele momente de timp, pe nedrept, în piață.

Metodele de constrângere sunt de natură juridică de această dată. Sunt măsuri de constrângere, de la amenzi sau anumite alte tipuri de măsuri pe care le putem aplica”, a spus ministrul Finanțelor.

Prin fondul de tranziție energetică s-au adunat bani

El a spus că toate aceste lucruri se vor discuta cu Ministerul Justiției pentru a lămuri zona aceasta de măsuri de natură juridică care pot fi puse în aplicare.

„Este nedrept ca aceste activități speculative să genereze profituri și câștiguri speculative și măsura impunerii a funcționat, chiar dacă pe o perioadă limitată de timp, s-a reușit ca prin fondul de tranziție energetică să se adune sume importante de bani care mai apoi au fost relocate spre zona de compensare a facturilor pentru populație și mediul de afaceri”, a afirmat Marcel Boloș.

Măsura de urgență maximă anunțată de Marcel Ciolacu

Amintim că Marcel Ciolacu, a anunțat anterior că „urgența maximă” a cabinetului său o reprezintă schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. De asemenea, premierul Ciolacu a spus că, pe lângă reducerea inflației „la o singură cifră”, este la fel de important „să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”.

„Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor”, a spus Ciolacu, joi, în ședința Parlamentului pentru învestirea noului Cabinet.

Ministrul a vorbit, joi seară, și despre obiectivele importante ale perioadei următoare, între acestea fiind reducerea inflaţiei şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile.