Da faliment o banca? Nu-i bai, avem fond de garantare si dam populatiei banii inapoi. Ca amaratul de fond de garantare a depozitelor bancare nu mai are demult nici o letcaie, nici nu mai are importanta cand apare o idee atat de generoasa precum aceea de a extinde garantia si la depozitele persoanelor juridice.
Dupa ce FNI a dat faliment, alti isteti au avut ideea infiintarii unui fond de garantare a sumelor investite la fondurile mutuale. Din mintile altora a tasnit ideea revolutionara de a face un fond de garantare a investitiilor pe pietele bursiere.
Mai nou, membrilor Guvernului le-a venit ideea constituirii unui fond din care sa se plateasca lefurile in cazul in care angajatorul da faliment. Vorba lui nenea Iancu: cand intra omul la o idee, fandaxia-i gata si din fandaxie da-n ipohondrie. Legea falimentului prevede ca salariatii sunt pe locul patru pe ordinea de prioritati la repartizarea sumelor obtinute din lichidarea falitilor. Daca simpla modificare a acestei ordini nu e suficienta pentru protejarea angajatilor, s-ar putea ca, dupa infiintarea acestui fond de garantare a platii salariilor, sa devina necesara constituirea unui fond de garantare a tuturor fondurilor de garantare.