Potrivit AFP, Casa Albă a lansat luni un avertisment cu privire la manevrele militare ale Chinei, considerate „agresive” de către Washington. Comunicatul a subliniat potențialul de pierderi de vieți omenești care rezultă din aceste acțiuni.

La sfârșitul săptămânii trecute, Marina americană a acuzat o navă chineză că s-a angajat într-o manevră periculoasă, făcând zigzag în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care navighează în strâmtoarea Taiwan, însoțit de o navă canadiană. Acest incident a avut loc într-un interval de mai puțin de 10 zile după o confruntare aeriană între cele două țări în aceeași regiune.

„Este doar o chestiune de timp până când cineva va fi rănit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

În evaluarea sa, el a condamnat o succesiune de manevre pe care le-a considerat atât „periculoase”, cât și „neprofesioniste”. Pentagonul și-a exprimat duminică dezaprobarea față de escaladarea acțiunilor riscante ale armatei chineze în regiunea asiatică.

Potrivit armatei americane, la 26 mai, un pilot de avion de vânătoare chinez a executat o „manevră agresivă nejustificată” în imediata apropiere a unui avion de recunoaștere american care opera deasupra Mării Chinei de Sud.

Tensiuni tot mai mari între China și SUA

Cel mai mare summit de securitate din Asia, Dialogul Shangri-La, s-a încheiat duminică, punând în lumină tensiunile tot mai mari dintre Statele Unite și China. În ciuda eforturilor ambelor națiuni de a obține sprijin pentru politicile lor regionale, șefii apărării din cele două țări nu au avut o întâlnire față în față.

Ultima zi a summitului a coincis cu un incident de cvasi-coliziune între o parte a flotei navale chineze și o navă americană în timpul unui exercițiu comun cu Canada în strâmtoarea Taiwan, sâmbătă.

Deși nu a avut loc nicio întâlnire directă între Beijing și Washington, summitul a fost martorul unor dezbateri pasionale pe teme critice de securitate globală, precum statutul Taiwanului, activitățile din Marea Chinei de Sud și o propunere controversată de încetare a focului pentru conflictul din Ucraina.

China și SUA nu reușesc să ajungă la un numitor comun

Observatorii care sperau la semne de relaxare a tensiunilor dintre China și Statele Unite ale Americii (SUA) au fost dezamăgiți, deoarece înalții oficiali din domeniul apărării din ambele părți au rămas fermi pe poziții. Ministrul chinez al Apărării, generalul Li Shangfu, a subliniat importanța respectului reciproc ca principiu fundamental pentru schimburile cu SUA, declarând că, în lipsa acestuia, ar rezulta o comunicare neproductivă. În ciuda unei solicitări din partea Pentagonului, Beijingul a refuzat o întâlnire între șefii lor de apărare. Cu o zi înainte, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat necesitatea dialogului pentru a preveni neînțelegerile.

În ceea ce privește incidentul recent în care au fost implicate forțele navale chineze și canadiene în strâmtoarea Taiwan, generalul Li a menționat observarea unor nave și avioane de luptă străine în apropierea a ceea ce el consideră a fi teritoriul chinez. El a sugerat că prezența lor nu a fost nevinovată, ci mai degrabă provocatoare, subliniind că China preferă ca ceilalți să-și vadă de treaba lor.

Huong Le Thu, expert în Asia de Sud-Est și membru adjunct al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a remarcat semnificația faptului că atât SUA, cât și China, în felul lor, au exprimat o preferință pentru dialog în locul confruntării. Ea a subliniat dorința națiunilor din Asia de Sud-Est de a asista la progrese în gestionarea relației dintre SUA și China, cu încurajarea activă a dialogului. Neangajarea dialogului ar perpetua tensiunile și ar spori anxietatea în rândul statelor mai mici din regiune.

Le Thu a adăugat că regularitatea reuniunii la nivel înalt de la Singapore este cel mai mare punct forte al acesteia, deoarece stabilește și menține o cultură a dialogului.