Într-un interviu acordat după adunarea anuală a acționarilor Tesla, Musk a fost întrebat de jurnaliștii de la CNBC dacă este îngrijorat de situația tot mai tensionată dintre SUA și China. Iar răspunsul său a venit imediat:

„Cred că asta ar trebui să fie o preocupare pentru toată lumea”, potrivit CNBC.

Întrebat dacă crede că statul chinez va face o mișcare pentru a prelua controlul asupra Taiwanului, Musk a precizat: „Politica oficială a Chinei este că Taiwanul ar trebui să revină la ea. Nu e nevoie să citești printre rânduri.”

Care sunt riscurile pentru marile companii

Șeful Tesla a vorbit și modul în care o încercare a Chinei de a controla Taiwanul ar putea fi dăunătoare pentru compania sa sau pentru alte companii. „Economia chineză și restul economiei globale sunt ca niște gemeni Ar fi ca și cum ai încerca să despărți gemenii. Aceasta este gravitatea situației. Și ar putea fi mai rău pentru multe alte companii, decât pentru Tesla. Adică, nu sunt sigur de unde vei mai putea cumpăra un iPhone, de exemplu”, a afirmat Musk.

Apple a anunțat anul trecut, în septembrie, că a început asamblarea iPhone 14 în India, deoarece încearcă să reducă dependența producției de China. Tesla produce vehicule electrice în Shanghai și operează alte fabrici în California, Texas și Germania. „Există anumite constrângeri în ceea ce privește capacitatea noastră de a ne extinde în China și, prin urmare, producem cât mai multe mașini”, a spus Musk. De asmenea, el precizat că Tesla depinde de Taiwan Semiconductor pentru a produce procesoare, la fel și cei de la Apple.

Cum vede soluționarea conflictului

În ceea ce privește riscul ca Beijing-ul să încerce să preia controlul asupra Taiwanului, Musk înclină să creadă că avertismentele Chinei nu trebuie ignorate. „Aceasta este politica lor și cred că ar trebui ignorată”, a afirmat Elon Musk.

Anul trecut, Musk declara că tensiunile dintre Taiwan şi China ar putea fi rezolvate prin transformarea insulei într-o „zonă administrativă specială” similară cu Hong Kong-ul. El a sugerat că un conflict între China şi Taiwan ar fi greu de evitat, dar a recomandat ca insula să devină o „zonă de administrare specială” similară Hong Kong-ului. Taiwanul susține că este un stat independent, dar China afirmă că insula este parte a Chinei şi speră să restabilească controlul.

„Recomandarea mea ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan, care să fie acceptabilă, chiar dacă că nu va face pe toată lumea fericită”, a declarat Musk pentru Financial Times într-un interviu. Hong Kong este o zonă administrativă specială, cu propria politică, deşi China a luat măsuri drastice în ultimii ani, adoptând o lege privind securitatea naţională care pedepseşte cetăţenii care nu respectă deciziile Beijing-ului.

China nu renunță la Taiwan, SUA lansează avertismente

În ultima perioadă, China a pus presiune tot mai mare pe Taiwan, trimițând avioane de luptă peste linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, dar și în zona de indentificare aeriană a insulei. La ultimul Congres al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a fost aplaudat după ce a afirmat că țara sa va încerca o reunificare pașnică, dar că ”nu promitem niciodată să renunțăm la folosirea forței, rezervându-ne dreptul de a lua orice măsură e necesară”. Președintele Joe Biden a afirmat în mai multe rânduri că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac chinez, iar Pentagonul a insistat că nu există nicio schimbare a Washingtonului privind politica ”O singură Chină”. În cadrul acestei politici, SUA recunoaște Taiwanul ca fiind parte din China.