Mamele care se vor întoarce la muncă din concediul pentru creşterea copilului, mai repede de doi ani, ar putea primi o indemnizaţie de 400 de lei, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Această indemnizaţie va fi acordată mamei până când copilul va împlini vârsta de doi ani.
Ministrul Muncii a făcut această declaraţie, vineri, într-o întâlnire informală.
Până acum, mamele care reveneau la serviciu mai devreme de doi ani primeau 100 de lei în plus la salariu , sub forma unui stimulent.
Pe de altă parte însă, perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi redusă de la 24 de luni, variantele luate în calcul fiind ca aceasta să fie de 12, 14 sau 18 luni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Ministrul a spus, vineri, variantele de modificare a acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi analizate săptămâna viitoare.
Premierul Emil Boc spunea în 20 septembrie, că Guvernul intenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului, reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi.
Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.
Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.
SURSA: Mediafax