Mai precis, mămăliga aduce numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei până la prevenirea anumitor boli. De exemplu, este o sursă bogată de vitamine și minerale.

Conține vitaminele B, A și E, precum și minerale precum fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc. Aceste nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea optimă a organismului și pentru menținerea sănătății generale.

Mămăliga este un aliment adorat de mulți români

De asemenea, aduce beneficii și pentru sistemul digestiv. Datorită conținutului său de fibre, mămăliga ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și menținând sănătatea sistemului digestiv. Fibrele din mămăligă pot, de asemenea, să ajute la reducerea riscului de boli intestinale.

Acest aliment ajută și la reglarea glicemiei. Are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează glucoza în sânge la un ritm lent. Acest lucru este benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să mențină nivelurile de zahăr din sânge sub control.

Datorită conținutului său de acizi grași esențiali și de potasiu, mămăliga poate contribui și la menținerea sănătății inimii. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale. Simultan, acizii grași esențiali pot reduce nivelul colesterolului rău din sânge.

Porumbul are proprietăți antiinflamatoare

De asemenea, porumbul are proprietăți antiinflamatoare. Amintim că acesta este ingredientul principal al mămăligii. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației în organism, care este asociată cu multe boli cronice.

Astfel, putem observa că mămăliga nu este doar un aliment versatil, ci și o sursă inestimabilă de beneficii pentru sănătate.

Este o alegere potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten

Mai mult, mămăliga este o alegere potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece este preparat cu mălai, iar acesta nu are gluten. Compoziția nutrițională poate varia. O porție de mămăligă de casă, preparat cu apă și sare, fără adaos de unt sau ulei, oferă 73 de calorii.

O porție este echivalentă cu o jumătate de cană de mălai și conține 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre. În ceea ce privește conținutul de grăsimi, fiecare porție de mămăligă conține doar 1 gram de grăsime.

Consumul de mămăligă oferă o multitudine de beneficii neașteptate pentru sănătate, iar includerea porumbului în acest fel de mâncare este principalul responsabil pentru proprietățile sale nutritive.