Pe 30 august, Guvernul a decis să majoreze accizele la carburanților, motivând că în primele șase luni au avut încasări mai mici la buget deși consumul a crescut. “Am făcut o analiză, acciza va creşte, după cum ştiţi, termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, data la care va fi o creştere cu 16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de carburanţi, şi la 1 octombrie va fi o dată cu care va creşte cu înca 16 bani pe litru pentru aceleaşi trei categorii”, a spus ministrul Finanţelor la începutul şedinţei de guvern.

Practic, cele două majorări, fiecare de câte 16 bani/litru, însemna o scumpire a carburanților cu 38 bani/litru, întrucât se aplică și TVA.

De la data la care Guvernul a decis să majoreze acciza (30 august – n.r.), Petrom a scumpit benzina cu 30 de bani/litru, iar motorina cu 38 de bani/litru.

Astfel, pentru un plin de benzină (45 de litri), șoferii trebuie să plătească mai mult cu 13,5 lei decât în luna august. Pentru cei care dețin autovehicule cu motoare diesel, plinul este mai scump cu 16,5 lei.

De mâine prețurile ar putea fi și mai mari

Dacă ieri la stația de pe Constantin Brâncoveanu de pe București, Petrom vindea motorina cu 4,95 lei/litru, astăzi același sortiment costă 5 lei/litru.

 

Benzina standard 95 costa ieri 4,85 de lei/litru, iar acum prețul unui litru este de 4,9 lei. Mâine prețurile ar pute fi mai mari, întrucât compania practică în weekend reduceri de 6 bani/litru la benzină și de 3 bani/litru în cazul motorinei.