Cu un preţ de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai bună, şofranul este mai scump decât cel mai tranzacţionat metal la nivel mondial, în speţă aurul. Valoarea sa s-a menţinut constant ridicată din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesară strângerea a peste 200.000 de fire delicate de şofran de la aproximativ 70.000 de flori şofran.

Ţara cea mai cunoscută pentru cultivarea şofranului este Iranul, unde tradiţia datează de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de şofran realizate anual la nivel mondial, datorită condiţiilor meteo unice care asigură o aromă puternică florii de şofran, calitatea puternic aromată fiind de altfel o caracteristică pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina tradiţională de provenienţă iraniană.

Comerţul cu şofran, în schimb, a devenit tot mai anevoios în ultimii ani pentru comercianţi din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului din cauza programului nuclear iranian, astfel că numeroase companii şi bănci iraniene nu pot accesa pieţele de desfacere din Europa, Canada şi SUA şi nici sprijin financiar din partea organizaţiilor monetare internaţionale.

Unele companii iraniene au adoptat politica barterului şi primesc la schimb de la partenerii indieni sau chinezi bunuri de larg consum sau alimente în schimbul şofranului.

Potrivit Consiliului Naţional Iranian pentru Şofran, industria şofranului a crescut cu 36% în 2014, iar preţul pentru un kilogram de şofran a crescut uşor la aproximativ 2.000 de dolari pentru un kilogram de şofran.

Reprezentanţii industriei cultivării şofranului încearcă să dezvolte noi tehnologii şi să valorifice multiplu şofranul, chiar în ce priveşte tratamentele medicale. Guvernul iranian a anunţat un plan în acest sens pentru a încuraja cultivarea şofranului în cât mai multe zone pentru a extinde culturile.

Dacă sancţiunile internaţionale impuse Iranului vor fi ridicate, aşa cum s-a vehiculat în cadrul rundelor de negocieri în format P5+1, următoarea problemă vor fi preţurile uriaşe pentru că cererea este tot mai mare. Companiile occidentale se aliniază tendinţei de a investi în presupusa noua piaţă, iar produsele realizate din şofran vor fi foarte apreciate. În cadrul acestui scenariu, comercianţii iranieni vor fi recompensaţi foarte mult pentru flexibilitatea de care au dat dovadă, potrivit CNN.com.AGERPRES