Supranumită „Torpila Apocalipsei tsunami”, prima de acest gen, este poate călători peste oceanele lumii pentru a oferi o lovitură termonucleară împotriva unei ținte sau a unui oraș de coastă, scrie Popularmechanics.

Televiziunea rusă de stat a dezvăluit în 2015, accidental, existența torpilei Poseidon 2M39, numită inițial Status-6. Un document al Ministerului Apărării din Rusia a arătat arma și a descris-o astfel: „Poate anihila importante facilități economice ale inamicului în vecinătatea coastei.

Și poate provoca daune incomparabile prin stabilirea unor zone de contaminare radioactivă extinsă, unde activități militare, economice, de afaceri nu vor mai putea fi desfășurate multă vreme”.

Poseidonul cu energie nucleară a fost descris ca o torpilă uriașă, sau un submarin mare fără echipaj, care măsoară 2 metri lățime și aproape 20 metri lungime, deplasîndu-se cu o viteză de până la 70 de noduri. Energia nucleară oferă torpilei o rază lungă de acțiune, iar experții consideră că Poseidon poate călători de-a lungul oceanelor Pacific și Atlantic de una singură pentru a-și livra sarcina utilă. Viteza mare a torpilei va face dificilă interceptarea ei de către forțele SUA.

De asemenea, se spune că Poseidon ar avea un focos termonuclear de 100 de megatone, fiind de două ori mai puternică decât „Bomba Țarului”, cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată.

Dacă torpila Poseidon este detonată lângă o linie de coastă inamică, un focos atât de mare ar inunda un oraș de coastă sau un port cu un tsunami radioactiv, contaminând zona și făcând-o nelocuibilă pentru mai multe decenii.

Estimări recente au revizuit sarcina utilă a lui Poseidon până la două megatone. Chiar dacă nu ar declanșa un tsunami radioactiv, este încă suficient de puternic pentru a provoca daune grave unei ținte de coastă.

Două megatone este echivalentul a 2000 de kilotone, în timp ce bomba atomică de la Hiroshima a fost de doar 15 kilotone. Președintele Vladimir Putin i-a cerut ministrului Apărării o actualizare a ultimelor teste de „etapă-cheie” ale armei, informează CNN. Potrivit presei de stat ruse, Poseidon va fi supus unor teste suplimentare în cursul acestui an.

Se pare că Rusia va construi 30 de torpile Poseidon și le va desfășura pe patru submarine. Două submarine vor servi în Flota Nordului, orientată spre Atlantic, în timp ce alte două vor servi în Flota Pacificului.

Fiecare submarin din clasa Belgorod va purta șase torpile Poseidon. Rusia ar putea, de asemenea, să desfășoare torpilele în capsule speciale, unde ar urma să fie activate de la distanță.