Pentru moment, utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson este suspendată în SUA şi în Europa. Motivul: apariţia unor cheaguri rare de sânge.

Conferinţă de presă a EMA despre concluziile privind evaluarea siguranţei acestui vaccin

Marţi, 20 aprilie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să îşi dea avizul cu privire la acest vaccin, au anunţat reprezentanţii agenţiei ce are sediul la Amsterdam, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Prin intermediul unui comunicat, EMA a transmis, vineri, că va organiza pe 20 aprilie, la ora 15:00 GMT, o “conferinţă de presă online despre concluziile privind evaluarea siguranţei” acestui vaccin cu doză unică.

Autorităţile sanitare din Statele Unite ale Americii au recomandat, marţi, “o pauză” în folosirea vaccinului anti-COVID de la Johnson & Johnson. Acestea consideră că trebuie mai bine analizată apariţia cazurilor grave de cheaguri de sânge la mai multe persoane în SUA.

Această suspendare a fost prelungită a doua zi cu cel puţin o săptămână, după ce un grup de experţi a afirmat că este nevoie de mai mult timp pentru a analiza această situaţie.

Problemele depistate până acum în SUA

Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a declarat la rândul său, marţi, că “a luat decizia de a întârzia implementarea” vaccinului său împotriva Covid-19 în Europa după recomandarea unei “pauze” în folosirea sa în SUA.

O persoană a murit de tromboză în Statele Unite după ce a primit acest vaccin, a anunţat marţi, 13 aprilie, un responsabil al Agenţiei Americane a Medicamentelor (FDA).

Alte şase femei au dezvoltat cazuri grave de cheaguri de sânge în asociere cu niveluri scăzute de trombocite după ce au imunizate cu vaccinul Johnson & Johnson. Cazurile au fost înregistrate tot în Statele Unite ale Americii.

Johnson & Johnson a cerut rivalilor să examineze împreună riscurile de coagulare

Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în eforturile ce vizează studierea riscurilor de cheaguri sangvine asociate utilizării acestor seruri, a anunţat vineri cotidianul The Wall Street Journal, citând surse familiarizate cu această chestiune.

AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, afectată la rândul ei de mai multe săptămâni din cauza îngrijorărilor similare legate de riscurile de coagulare, a acceptat invitaţia, în timp ce companiile americane Pfizer şi Moderna au refuzat-o, spunând că vaccinurile lor par să fie sigure.