Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CJ Tulcea de săptămâna viitoare se află exclusiv proiecte de hotărâri privind concesionarea unor suprafeţe de teren, printre care şi cele ale societăţii Agrodelta Sireasa SA, precum şi o hotărâre privind modificarea documentaţiei-cadru pentru concesionarea terenurilor piscicole şi agricole din Delta Dunării care aparţin domeniului public al judeţului. 

„Trei societăţi comerciale, Delta Rom Agriculture SRL, Anglo Rom Agriculture SRL şi Agrodelta Sireasa SA, precum şi o persoană fizică au refuzat să predea terenurile în termenul stabilit de CJ. Este pentru prima dată când autoritatea judeţeană se confruntă cu o asemenea situaţie”, a menţionat Hotnog. 

Trei persoane fizice, care au încheiat contracte de concesiune cu CJ Tulcea, ale căror termene de valabilitate au expirat în cursul lunii octombrie, au predat deja suprafeţele utilizate în ultimii ani autorităţii judeţene. 

Societatea Agrodelta Sireasa SA a chemat în judecată anul acesta 44 de foşti şi actuali consilieri judeţeni şi angajaţi ai CJ Tulcea şi le-a cerut despăgubiri totale de 7 milioane de euro din cauză că nu a putut demara un program de investiţii bazat pe fonduri europene, ca urmare a faptului că autoritatea judeţeană nu a prelungit perioada de valabilitate a două dintre contractele de concesiune deţinute. 

Această societate şi celelalte două firme din Bucureşti care au refuzat să predea terenurile CJ la expirarea contractelor de concesiune nu au acceptat modificarea redevenţelor percepute de autoritate, conform unei hotărâri aprobate în ultimii ani. 

CJ Tulcea administrează terenuri agricole şi piscicole situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în suprafaţă totală de 71.292 de hectare. Din această suprafaţă, CJ a concesionat 32.196,91 de hectare din amenajări agricole şi 34.912,35 hectare din amenajările piscicole. 

Potrivit situaţiei centralizate a contractelor de concesiune încheiate de CJ Tulcea şi făcută publică pe site-ul autorităţii judeţene, societatea Agrodelta Sireasa SA a concesionat de la CJ trei amenajări agricole cu suprafeţe de 4.362 hectare, 1.455 de hectare, respectiv 3.601 hectare. Contractul încheiat pentru suprafaţa de 4.362 de hectare a expirat pe data de 15 octombrie. 

Societatea Anglo Rom Agriculture SRL Bucureşti a concesionat de la CJ Tulcea o suprafaţă de 3.203 hectare, iar contractul a expirat pe data de 14 octombrie. 

Societatea Delta Rom Agriculture SRL Bucureşti a încheiat cu CJ Tulcea patru contracte de concesiune pentru o suprafaţă totală de peste 9.980 de hectare. Unul dintre acestea vizează o suprafaţă de 7.212 hectare şi a expirat pe data de 15 octombrie. (Sursa: Agerpres)