Parlamentarii UDMR Korodi Attila şi Tánczos Barna au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că în urma solicitării Uniunii, bugetul Ministerului Mediului va fi suplimentat cu trei milioane de lei, la rectificarea bugetară, pentru plata despăgubirilor în urma pagubelor produse de urşi şi de lupi, specii strict protejate. Deputatul Korodi Attila a declarat că nu înţelege de ce plata acestor despăgubiri „a fost lăsată la o parte”, ţinând cont că acordarea compensaţiilor poate duce la diminuarea tensiunilor create între populaţie şi speciile strict protejate, scrie Agerpres.

Ministerul Mediului, într-o primă fază, nu a reuşit să asigure aceste sume la rectificarea bugetară, prin discuţiile cu Ministerul Finanţelor, dar la cererea noastră expresă, a UDMR, după dialogul foarte corect atât cu Ministerul Mediului, cât şi cu Ministerul Finanţelor, ieri (joi – n.red.) s-a reuşit apropierea poziţiilor şi Ministerul Finanţelor şi-a dat acordul şi Ministerul Mediului a depus documentaţia necesară şi a fost rectificat bugetul în sens pozitiv cu trei milioane de lei pentru a face plăţile pentru pagubele deja constatate, înregistrate.

Desigur, aici vor veni două-trei săptămâni intense, când Ministerul Mediului trebuie să facă aceste plăţi, dar fiind deja pagube înregistrate, documentate, vine numai partea birocratică de rambursare a acelor plăţi către cei care au suferi pagube, indiferent dacă vorbim de culturi agricole, în gospodării sau în ferme, la animalele pe care le-au avut”, a precizat Korodi Attila.

Acesta a punctat faptul că plata despăgubirilor este un pas important, dar că este nevoie de aprobarea de către Parlament a Legii vânătorii, pentru adoptarea unor măsuri stricte şi mai dinamice şi pentru a rezolva problema convieţuirii urs-om.

La rândul său, senatorul Tánczos Barna a arătat că zeci de persoane din Harghita aşteaptă plata acestor pagube chiar şi de trei ani, după ce dosarele de despăgubire au fost ţinute foarte mult timp în analiză de instituţiile statului.

„Anul acesta, după intervenţie destul de promptă a ministrului Deneş, ele au fost trecute de acele filtre instituţionale şi au fost trimise la Ministerul Mediului, dar datorită faptului că s-au adunat foarte multe, Ministerul Mediului s-a trezit cu o sumă imensă de trei milioane de lei şi până la această rectificare nu a avut fondurile necesare pentru plata pagubelor. Eu mă bucur că împreună cu domnul Korodi am reuşit să facem diligenţele necesare aprobării sumei. Avem, în momentul de faţă, promisiunea că săptămâna viitoare, miercuri, încep plăţile. (…) Este de nepermis ca omul, păgubitul, cel care suferă o pagubă, după ce este obligat la parcurgea unor proceduri extrem de birocratice, să mai stea şi ani de zile până primeşte banii”, a spus senatorul UDMR.

El a prezentat şi alte solicitări care au fost incluse în rectificarea bugetară, după ce delegaţia UDMR s-a întâlnit cu ministrul Finanţelor, cum ar fi asigurarea cheltuielilor de funcţionare, până la sfârşitul anului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.