Această autorizaţie poate fi utilizată doar de către cetăţenii români care au deţinut, în ultimii zece ani, o viză de rezidenţă temporară în Canada şi cei care deţin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa). 

MAE menţionează că, în baza eTA, cetăţenii români pot intra pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim şase luni, doar dacă scopul şederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor). 

Pentru obţinerea eTA, MAE recomandă accesarea următorului link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2. 

Aplicaţia va fi disponibilă pentru cetăţenii români, luni, de la ora 16,00 (ora României). 

"Nu aveţi nevoie de Autorizaţie de Călătorie Electronică dacă aţi obţinut, deja, o viză de intrare în Canada şi aceasta este încă valabilă. Eliminarea obligativităţii deţinerii unei vize nu se aplică cetăţenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada. În aceste situaţii este necesară, în continuare, obţinerea unei vize, conform reglementărilor canadiene", a menţionat MAE. 

Taxa pentru obţinerea Autorizaţiei de Călătorie Electronice este de şapte dolari canadieni şi trebuie plătită în momentul completării aplicaţiei online. În acest sens este necesar un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul Visa Debit, JCB, Interac. 

"Nu depăşiţi perioada de şedere legală de şase luni, altfel riscaţi să primiţi un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei şi să întâmpinaţi dificultăţi în obţinerea unei noi Autorizaţii de Călătorie dacă doriţi să reveniţi pe teritoriul Canadei. Respectaţi legislaţia canadiană şi nu modificaţi scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizaţia de Călătorie Electronică poate fi suspendată", a atenţionat MAE. 

Potrivit aceleiaşi surse, cetăţenii canadieni nu pot aplica pentru obţinerea eTA (aspect valabil în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie). Cetăţenii care se deplasează în Canada însoţiţi de mai mulţi copii minori trebuie să completeze câte un formular în vederea obţinerii eTA pentru fiecare dintre aceştia. 

Pentru obţinerea de informaţii detaliate referitoare la eTA, MAE recomandă accesarea secţiunii: "Sfaturi, alerte de călătorie/Condiţii de călătorie/Canada" de pe pagina de web: https://www.mae.ro/travel-conditions/3678#850. 

Informaţii utile cu privire la modalitatea de utilizare a portalului "eTA", precum şi alte actualizări periodice cu privire la acest subiect, pot fi obţinute de pe pagina de facebook a Departamentului Consular.

Sursa: Agerpres