Potrivit ziarului spaniol El Pais, autoritățile din Spania au decis să bage capitala în lockdown în perioada 4 -13 decembrie pentru a opri transmiterea coronavirusului.

Este de menționat faptul că circulația va fi permisă numai din motive de urgență. Adjunctul ministrului spaniol al Sănătății, Antonio Zapatero, a precizat că se dorește ca lucrurile să meargă cât mai bine având în vedere că se aproprie Crăciunul.

„Vrem ca lucrurile să meargă cât mai bine, având în vedere apropierea Crăciunului”, a spus adjunctul ministrului Sănătății din Spania, Antonio Zapatero.

Șeful Guvernului regional, Isabel Diaz Ayuso, a precizat că autoritățile vor evita deplasările masive și vor să dea un impuls pentru reducerea infecțiilor cu coronavirus înaintea unei sărbători importante precum Crăciunul.

O mare parte din populație va fi vaccinată

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că o parte din populația Spaniei va fi vaccinată împotriva coronavirusului în prima jumătate a anului viitor.

Sanchez a spus, potrivit Reuters, că guvernul va prezenta planul de vaccinare marțea viitoare. El nu a dat însă alte detalii.

Guvernul a format o comisie specială care va gestiona întreaga campanie și va decide cine va fi vaccinat cu prioritate, atunci când vaccinul anti-Covid va fi disponibil.

Se deplânge exodul medicilor și asistentelor

Mii de medici şi asistente au plecat din Spania în ultimul deceniu, nemulţumiţi de măsurile de austeritate în sistemul sanitar, în căutarea unor salarii mai mari în străinătate, transmite Reuters.

În 2019, Spania avea deja un deficit de peste 4.000 de medici în sistemul public de sănătate, arată un studiu realizat de Universitatea Las Palmas. Această cifră a crescut la aproximativ 7.000 în 2020, însă cifra reală ar putea fi chiar mai mare din cauza pandemiei, susţine Patricia Barber, unul din autorii studiului.