În a doua zi a vizitei sale de stat în Grecia, Emmanuel Macron, alături de ministrul economiei și finanțelor Bruno Le Maire, participă cu Tsipras la o masă rotundă cu 140 de șefi de companii francezi și greci.

Delegaţia franceză cuprinde circa 40 de şefi de companii.

"În timpul crizei (elene), Franţa a fost acolo, companiile franceze au rămas", a reamintit Macron.

"Grecia este în prezent pe cale de a ieşi din criză, şi vreau ca Franţa să profite de acest moment", a subliniat el.

Făcând aluzie în special la preluarea portului Pireu, cale de acces comercial majoră în Europa, de către compania chineză Cosco anul trecut, Macron a declarat că în timpul crizei "am determinat Grecia să fie obligată să aleagă investitori non-europeni, deoarece europenii nu mai erau acolo".

"Vreau acum ca europenii să revină, ca economia elenă să aibă opţiunea unei oferte diverse şi ca în special Franţa să fie prezentă", a spus preşedintele francez.

El a făcut apel ca aceste investiţii să fie inovatoare. "Nu vom face turism, agricultură, infrastructură, energie, ca până acum", a dezvăluit el.

În prezent, 10% dintre investiţiile directe străine în Grecia sunt franceze.

Vineri dimineaţă a fost semnat un parteneriat între Grecia şi Bpifrance, banca publică de investiţii franceză, pentru crearea unei entităţi similare în Grecia.

"Grecia este o oportunitate care nu trebuie ratată, după şapte ani" de recesiune, a spus la rândul său Tsipras, reamintind că ţara sa ar putea avea o creştere economică de cel puţin 2% în acest an.

Premierul elen a evidenţiat avantajele ţării sale, "loc geografic situat între trei continente", care va primi "30 de milioane de turişti" în acest an şi care prezintă "condiţii excelente pentru energii regenerabile şi pentru a deveni un hub comercial"