Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi o mediere europeană între diferiţii actori în criza din Belarus, în legătură cu Rusia, relatează AFP, conform Agerpres.

„Un dialog între autorităţi, opoziţie şi societatea civilă este (…) indispensabil. Ne dorim ca acest dialog să poată fi realizat de beloruşii înşişi. Însă Uniunea Europeană este gata să-l acompanieze, dacă rolul nostru de mediere poate fi util şi dacă este dorit de beloruşi, împreună cu alte instituţii, în special OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), şi incluzând Rusia în dialog”, a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă, alături de cancelarul german Angela Merkel.

Poziția lui Putin despre situația din Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis joi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei convorbiri telefonice, că orice presiune asupra conducerii din Belarus sau amestec extern în afacerile interne sunt contraproductive, a anunţat Kremlinul, după cum relatează Reuters.

Cele două părţi au fost de acord că o normalizare cât mai grabnică a situaţiei din Belarus este în interesul atât al Rusiei, cât şi al Uniunii Europene, a mai precizat Kremlinul într-un comunicat.

Autorităţile din Belarus au lansat joi o anchetă penală asupra noului organism al opoziţiei, „consiliul de coordonare”, acuzându-l de tentativă ilegală de a acapara puterea, la o zi după ce liderul Aleksandr Lukaşenko a ameninţat că va curăţa străzile de protestatarii care contestă realegerea sa în funcţie.

Miercuri, liderii UE reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă dedicat situaţiei din Belarus au anunţat că nu recunosc rezultatul alegerilor din această ţară, iar un număr de state membre au cerut organizarea de noi alegeri.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la finalul reuniunii că UE va adopta „în curând” sancţiuni împotriva unui număr „substanţial” de lideri ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko, responsabili de „violenţe, represiuni şi fraude electorale”.

Între timp protestele continuă, sute de protestatari din Belarus ieșind în stradă și miercuri seară la Minsk, sfidând astfel un ordin al lui Aleksandr Lukaşenko către poliţie de a curăţa străzile capitalei după o săptămână şi jumătate de proteste împotriva regimului său.