Șefii de stat și de guvern din statele UE nu vor recunoaște rezultatul controversatelor alegeri prezidențiale din Belarus. Votul nu a fost nici corect, nici liber exprimat, a declarat miercuri, 19 august 2020, cancelarul Angela Merkel, după un summit special cu privire la criza politică din statul belarus, potrivit welt.de

Încălcări masive ale reglementărilor în ceea ce privește alegerile libere

Nu există nicio îndoială că s-au făcut încălcări masive ale reglementărilor în ceea ce privește alegerile libere, a declarat cancelarul german după aproximativ trei ore de consultări. „Condamnăm violența brutală împotriva oamenilor”, a subliniat ea. Toți prizonierii trebuie eliberați necondiționat. În plus, așa cum a solicitat opoziția de la Minsk, reprezentanții UE susțin importanța unui dialog național. UE a transmis mesajul clar că este de partea demonstranților pașnici din Belarus.

Cu puțin timp înainte de summitul special, opoziția belarusă a cerut statelor membre ale UE să nu recunoască alegerea lui Aleksandr Lukașenko. Aflată în exil în Lituania, candidata prezidențială Svetlana Tihanovskaia a declarat: „Dragi lideri ai Europei, vă invit să susțineți trezirea Belarusului”.

În schimb, Lukașenko însuși a cerut statelor UE să se ocupe de propriile lor probleme. „Înainte de a arăta cu degetul spre noi, ar trebui să puneți pe agenda reuniunilor voastre subiecte precum «vestele galbene» din Franța sau tulburările teribile din SUA”.

Ca răspuns la violența poliției împotriva manifestanților, miniștrii de externe ai țărilor UE au hotărât săptămâna trecută să aplice sancțiuni împotriva susținătorilor lui Aleksandr Lukașenko. În plus, ar trebui să existe măsuri punitive împotriva persoanelor care sunt responsabile pentru falsificarea alegerilor prezidențiale.

Cetățenii din Belarus protestează împotriva lui Lukașenko pentru a unsprezecea zi consecutivă. În companiile de stat, angajații au încetat din nou activitatea, dar mai puțini decât la începutul săptămânii, în schimb demonstrațiile s-au extins și în alte orașe din țară. La rândul lor, susținătorii lui Lukașenko s-au adunat pentru contraproteste de stradă.

Declarația făcută de Angela Merkel

Rezumând cele discutate cu privire la situația din Belarus în timpul summitului special, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat:

„Imaginile protestelor pașnice din ultimele zile ne-au impresionat, mai ales curajul și felul în care fiecare a ales să se revolte în mod pașnic. Suntem de partea lor. Am fost în ultimele zile în contact cu multe state partenere și vreau să mulțumesc în mod special Lituaniei, care a găzduit opoziția reprezentată de Svetlana Tihanovskaia și care și-a arătat sprijinul față de societatea civilă, precum a făcut și Polonia.

Pentru noi, membri ai Uniunii Europene, nu există nicio îndoială că s-au făcut masive încălcări ale alegerilor libere, acest fapt conducând la nerecunoașterea din partea noastră a rezultatului. Facem din nou un apel către forțele militare de a înceta violența împotriva demonstranților. Libertatea de opinie și drepturile protestatarilor trebuie respectate, iar toți deținuții trebuie eliberați. Susținem un dialog național liber cu opoziția, care deja a propus acest lucru.

Toți actorii politici trebuie să se poată exprima liber. Pentru a întări ceea ce au hotărât deja miniștrii de externe, amintesc că au fost stabilite măsuri punitive împotriva susținătorilor lui Aleksandr Lukașenko, împotriva celor care folosesc violența față de protestari, precum și împotriva celor implicați în falsificarea alegerilor. Uniunea Europeană, sub cupola parteneriatului cu statele din est, oferă sprijin societății civile, dar pentru noi este, de asemenea, clar că Belarus trebuie să își găsească propriul drumul și trebuie să aleagă calea dialogului în interiorul statului, fără intervenții exterioare. Oamenii din Belarus știu ce își doresc, ce este bine pentru ei și de aceea dorim ca statul belarus să decidă independent, prin mijloace pașnice și prin dialog, care vor fi condițiile politice”.