"România este obligată să importe gaze naturale la preţuri mari din Rusia pe care le dă ieftin către anumite firme. România este stat membru UE şi trebuie să se conformeze politicilor europene privind preţurile la gazele naturale", a apreciat Tonny Lybek, care a participat marţi la conferinţa Finanţarea creşterii economice, organizată de Financial Times la Bucureşti.

Acesta consideră că pentru România confruntarea principală economică rămâne sectorul energiei, amintind "folosirea ineficientă a energiei, subvenţionarea industriilor mari consumatoare ineficiente, exploatarea insuficientă a resurselor proprii".

Lybek a arătat că şi programele de infrastructură rămân o problemă din lipsa fondurilor.

"Autorităţile au un program de dezvoltare a infrastructurii care nu este derulat, ţinând cont de fondurile existente pentru a-l putea susţine", a arătat Lybek.

Pe de altă parte, oficialul FMI a subliniat că şi sistemul de sănătate din România continuă să rămână o problemă dificilă.

"Reformele în domeniul sănătăţii sunt îngreunate de folosirea ineficientă a resurselor existente şi de lipsa unor resurse suficiente".  Lybek consideră că este necesară o revizuire a pachetelor de beneficii din sectorul sănătăţii şi a serviciilor adiţionale oferite asiguraţilor.