Acordul Fondului Monetar Internaţional cu România va continua, în pofida ruperii coaliţiei de guvernământ, a declarat pentru Mediafax reprezentantului FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, care a precizat că negocierile s-au purtat cu autorităţile române, nu cu un partid anume.

„Nu există aşteptări pentru întreruperea programului. Acordul a fost negociat cu România, nu cu un partid anume. Ne aşteptăm ca autorităţile să continue în efortul lor de a atinge ţintele stabilite în acord”, a spus Lybek. El a precizat că următoarea misiune a FMI, care va sosi în România la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, va fi în măsură să facă mai multe evaluări.”Totul este încă nou. Avem în acest moment un acord cu România şi la acest lucru ne uităm”, a mai spus Lybek.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, prin care va împrumuta în total 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Consiliul Executiv al FMI a fost de acord, în luna septembrie, după a doua revizuire, să elibereze cea de-a doua tranşă, în valoare de 1,9 miliarde de euro.
A doua misiune a FMI va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

SURSA:Mediafax