Automobile Dacia spera sa se redreseze financiar prin vinzarile modelului lansat i cursul lunii trecute
Conducerea societatii preconizeaza ca pina la sfirsitul acestui an sa vinda 5.500 de automobile Dacia SupeRNova. Pentru anul viitor, volumul vinzarilor acestui model este estimat la 33.500 pe piata romineasca si 6.000 la export.
in data de 12 octombrie, Dacia Pitesti a prezentat oficial noul model Dacia SupeRNova care va fi comercializat i trei variante: Confort, Rapsodie si Clima, avind ca preturi de vinzare 4.200 euro, 4.500 euro si, respectiv, 5.500 euro. La realizarea acestui model s-a urmarit imbunatatirea performantelor tehnice, noul model fiind echipat cu motor si cutie de viteze Renault.
in vederea monitorizarii cu mai mare exactitate a vinzarilor si a cresterii vitezei si calitatii prestatiilor dealerilor catre clienti, Automobile Dacia utilizeaza un nou sistem informatic de comercializare a autoturismelor. Acest sistem permite accesul si operarea directa a informatiilor i baza de date Dacia de catre fiecare dealer, precum si elaborarea electronica a documentelor necesare comercializarii autoturismelor.
in primele noua luni ale anului, Dacia a realizat o cifra de afaceri de 2.979 miliarde lei, i crestere cu doar 2,89% i termeni nominali fata de nivelul iregistrat i perioada similara a anului precedent. Veniturile totale ale companiei au fost mai mari cu 15,48%, ridicindu-se la 3.573 miliarde lei, dar cheltuielile totale s-au ridicat la 4.107 miliarde lei, iregistrind o crestere cu 30% comparativ cu primele noua luni din 1999. in aceste conditii, pierderea iregistrata de societate a atins 533,4 miliarde lei comparativ cu o pierdere de 64,6 miliarde lei i perioada similara a anului precedent. Rezultatele negative iregistrate de Dacia au fost influentate de conjunctura nefavorabila cu care s-a confruntat piata de automobile din Rominia. Astfel, i primele noua luni ale acestui an, Dacia a vindut 27.568 automobile, i scadere cu 47,6% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Scaderea vinzarilor a avut loc pe fondul unui recul puternic al pietei de automobile din Rominia, care a iregistrat o scadere cu 33% a volumului vinzarilor comparativ cu primele noua luni ale anului 1999.
in data de 7 septembrie s-a icheiat perioada de preemtiune i cadrul operatiunii de majorare a capitalului. Pe parcursul acestei perioade au fost subscrise 485 milioane de actiuni, din cele 661,7 milioane actiuni oferite. Pentru celelalte 176,7 milioane actiuni va fi lansata o oferta publica primara de vinzare valabila 15 zile, valoarea unitara de emisiune a actiunilor fiind de 1.100 lei.
Dupa icheierea perioadei de preemtiune, actionarii semnificativi ai companiei sunt: Renault (73,29%), Broadhurst Investments (8,22%) si Romanian Investment Company (6,01%).