Realizat de un grup de cercetători internaţionali, studiul a constat în compararea stării sănătăţii populaţiei în 22 de ţări din Liga Arabă între anii 1990 şi 2010.

În 1990, infecţiile respiratorii se aflau pe primul loc între preocupările sanitare şi erau responsabile de 11% din decesele în aceste ţări. Printre alte cauze ale deceselor figurau, de asemenea pe poziţii importante, mortalitatea perinatală (la naştere) şi bolile legate de alimentaţia deficitară.

Aceste patologii rămân importante în ţările cu venituri reduse precum Comore, Djibouti, Mauritania, Somalia şi Yemen, relevă studiul.

Dar, pe plan global, numărul cazurilor de boli infecţioase s-a diminuat, cu excepţia HIV (virusul care produce SIDA), în cursul ultimilor 20 de ani. În timp ce, în 1990, se aflau pe poziţia a doua, maladiile cardiovasculare au trecut clar pe primul loc în 2010, reprezentând 14,3% din cauzele deceselor.

Retrogradate în prezent pe locul al doilea, maladiile infecţioase devansează totuşi încă diareile, diabetul, accidentele de circulaţie şi ciroza ficatului. Printre alte patologii cauzatoare de decese premature, cercetătorii citează depresia, violenţa casnică, durerile de spate, semne care arată că această regiune cunoaşte o “'tranziţie epidemiologică majoră”.

Situaţia seamănă tot mai mult celei din Europa Occidentală şi din America de Nord, relevă autorii studiului, subliniind că bolile legate de alcool şi de consumul de stupefiante sunt, de asemenea, în creştere netă. În acelaşi timp, totuşi, “lumea arabă a făcut mari progrese”, în special în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii infantile şi maternale.

Dar, mai notează ei, studiul a fost realizat înainte de declanşarea Primăverii Arabe, care este posibil să fi avut un impact sanitar important în mai multe dintre ţările studiate. “Numeroase succese evocate ar putea să fi dispărut din cauza războaielor şi a penuriilor apărute în unele sectoare ale sănătăţii, în special în programele de vaccinare, ducând spre o nouă recrudescenţă a maladiilor infecţioase”, mai scriu cercetătorii.